Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRUSI STIGLI Sezona gripe nije počela, ali je pitanje dana

Skijaši donijeli gripu, za cijepljenje sad prekasno

12.01.2009.
u 16:52

Gripa, uporna, dosadna i nimalo bezazlena bolest koja, kao po nepisanom pravilu, dolazi nakon sezone blagdana i skijanja, na vratima je Hrvatske. Epidemija još nije službeno proglašena jer za to treba izolirati prvi slučaj.

Prvi pa u Zagrebu
Nacionalni referentni laboratorij Zavoda za javno zdravstvo još nije proglasio epidemiju, a prvi je slučaj gripe ipak zabilježen - i to u Zgarebu. Gripa, ove se godine podjednako, prema procjenama Svjetske epidemiološke organizacije, očekuju i tip A i tip B te podtipovi, u Hrvatsku stiže s povratkom skijaša iz inozemstva, gdje je gripa osvojila već dobar dio Europe.

Ovogodišnja gripa mogla bi biti većih razmjera nego prošlih godina te bi od nje mogao oboljeti svaki treći Hrvat. Vrućica, malaksalost, kašalj te obilno curenje nosa neće sustići one koji su navrijeme cijepljeni, a zavod je pribavio čak 650.000 doza cjepiva dostupnog svima za šezdesetak kuna, a umirovljenicima besplatno.

Cijepljenje preporučuje i epidemiologinja dr. Đana Pahor.

- To je najbolja i najsigurnija metoda ako se poduzme navrijeme. Što ranije, to bolje, iako se cijepiti može još, ali više nije toliko sigurno da nećete u sljedeća dva do tri tjedna doći u kontakt sa zaraženom osobom - objašnjava Đ. Pahor.

- Najugroženije su osobe sa slabim imunitetom i kronični bolesnici za koje gripa može biti i pogubna ili dodatno zakomplicirati njihovo zdravstveno stanje - kaže riječka epidemiologinja.

- Gripu - dodaje - nipošto ne treba shvatiti olako. To je virusna bolest koju treba liječiti simptomatskom terapijom jer se u protivnome mogu razviti superinfekcije, poput upale pluća, uha ili nešto teže.

Krevet, dekica, juhica ...
No, ima onih koji su u liječničke ordinacije pohitali i prije dolaska gripe. Riječ je zasad o infekcijama gornjih dišnih puteva i jačim prehladama, čiji su simptomi slični gripi, ali ne toliko intenzivni. Za razliku od prehlada, gripa dolazi praćena vrlo visokom temperaturom koja pada tek treći dan. Pomozite si sredstvima protiv gripe koja onemogućuju množenje virusa u organizmu i - uz domaću juhu, čaj i mnogo vitamina - odmarajte.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije