Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKO SVJEDOČENJE

Škare-Ožbolt: Pljačke u Oluji bile su mrlja na svemu što je vlada radila

04.06.2009.
u 16:08

Do državnog vrha dolazile su informacije o paležima i pljačkama poslije Oluje, mene je bilo sram, zahtijevali smo otkrivanje počinitelja i njihovo kažnjavanje - kazala je drugog dana svjedočenja u Haagu Vesna Škare Ožbolt.

V. Škare-Ožbolt: Rascijepljena Hrvatska više nije mogla opstati

Odgovarajući na pitanja Grega Kehoea, branitelja Ante Gotovine, rekla je da je predsjednik Franjo Tuđman bio ljutit i nervozan zbog toga, a kazao joj je da je “riječ o sabotaži”. Svjedokinja obrane tvrdi kako su te pojave bile potpuno neočekivane, užasne i “mrlja na svemu što je vlada radila”.

Kaže da nitko normalan ne bi odobravao paljenje i pljačku srpske imovine, a bilo je to posebno glupo “jer smo trebali kuće za smještaj prognanika”. Na pitanje Stevena Kaya, branitelja Ivana Čermaka, svjedokinja kaže da je cilj imenovanja na dužnost u Knin bio obnova i normalizacija života. Potvrdila je da Čermakova dužnost nije bila uspostava policijskog ili vojnog režima, a da joj je, kada ga je posjetila u pritvoru rekao “ovdje sam zbog vas, vi ste me nagovorili da preuzmem taj posao”.

- Čermak je bio poput viteza bez zemlje, takve dužnosti nije bilo nigdje, objasnila je i potvrdila Kayu da su rad vojne i civilne policije u Bljesku i Oluji bili poslovi Mate Laušića i Joška Morića.
- Čermak je tolerantan, nemoguće da je bio dio zločinačkog plana za protjerivanje Srba.

Tužiteljica Gustafson je iz transkripata zaključila da je Tuđmanov cilj bio naseliti Hrvate u srpske kuće, no Ožbolt je objasnila da su u napuštene kuće privremeno naseljeni Hrvati prognani iz BiH, a da ideja o naseljavanju Hrvata iz svijeta nije nikada ostvarena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije