Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o hrvatskim šumama

Škare Ožbolt: Hrvatska je postala blamaža za investicije

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.03.2014.
u 14:25

Ministarstvo poljoprivrede poručuje da se zakonom ubrzava postupak raspolaganja državnim zemljište u svrhu privlačenja novih investitora, primjerice gradnja kampova i golf igrališta. HDZ-ovci tvrde da je SDP 2009. imao drugačije stavove i čude se da je strateški interes Hrvatske golf, a ne radnici. Vesna Škare Ožbolt, pak, smatra da je Hrvatska postala blamaža za investicije

Izmjenama Zakona o šumama Ministarstvo poljoprivrede želi ubrzati administrativni postupak raspolaganja zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu privlačenja novih investitora sa kvalitetnim investicijskim projektima što bi impliciralo povećanu gospodarsku aktivnost i nova zapošljavanja, objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

- Ovim zakonom omogućava se izgradnja kampova i golf igrališta koja su prostornim planom predviđeni na šume i šumskom zemljištu pri čemu omogućavamo izgradnju nužno potrebnih sadržaja za podizanje razine turističke ponude i u svrhu privlačenja novih investitora.

Institut prava gradnje omogućava se da se ne proda pravo i ne daje pravo vlasništva, a da se pri tome omogući privođenje svrsi koja je u ovom trenutku potrebna za turizam – tvrdi Jakovina te dodaje kako problematika kampova posljednjih 20-ak godina nije bila regulirana pa trenutno imamo listu od 30-tak kampova koji se nalaze unutar zona prostornih planova predviđenih za tu namjenu, a ne mogu se kvalitetno razvijati i graditi zato što su zapravo na šumskom zemljištu.

HDZ-ov Josip Borić primijetio je da je SDP 2009. imao drugačije stavove, pa ih je podsjetio na njihove teze tijekom tadašnje rasprave o izmjenama Zakona o golfu.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

- Što je rekao SDP tada? Nevjerojatno je da je strateški interes Hrvatske izgradnja golf igrališta, a ne radnici. Donošenje takvih zakona najgori je oblik korupcije jer se njime legalizira pljačka. Onda sljedeća izjava. Sada je na djelu otimačina onoga što je Hrvatskoj preostalo, zemljišta kao njezinog najvrjednijeg resursa. Pa onda dalje, zakon stvara nove tajkune. Zakon o golfu donesen je u Hrvatskom saboru samo iz jednog razloga, kako bi se stranka na vlasti mogla odužiti svojim donatorima i zaštitnicima. To su riječi SDP-a iz 2009. godine – podsjetio je Borić te dodao kako je "vjerodostojnost SDP-a očito na velikoj razini".

DC-ova Vesna Škare Ožbolt sumnja da će se zbog izmjena ovog zakona početi privlačiti investicije te otvarati golf igrališta i kampovi.
- Vi danas već imate u Državnom uredu za upravljanje imovinom jedno tridesetak zahtjeva za osnivanje kampova po cijeloj Hrvatskoj, dakle u obalnom dijelu. Imate i bolnih zahtjeva za osnivanje golf igrališta. Postoje prostorni planovi koji su već usvojeni upravo za takve projekte, međutim ništa se ne događa. Ovaj zakon to neće promijeniti jer ste u prijelazne i završne odredbe stavili da svi postupci koji su započeti se dovršavaju po starom zakonu – objasnila je Škare Ožbolt te dodala kako je Vlada u ovoj godini sve investicije koje se bezuspješno pokušavaju realizirati stavila i dalje na čekanje.

- Ova zemlja je postala blamaža za investicije. Od tolikih silnih izmjena ništa se ne događa, a ovo je konkretan primjer da praktički predlažete neka nova rješenja koja su u stvari polu stara rješenja, a ništa se bitno neće dogoditi jer ćete sve staviti na čekanje do kraja ove godine – zamjerila je Škare Ožbolt. Ministar Jakovina joj je rekao da je tako napisano jer se zakon ne može retroaktivno primjenjivati.

HDZ-ov Branko Bačić smatra da se ovim zakonom omogućuje prodaja šuma. Podsjetio je da su šume i šumsko zemljište prema Ustavu područja od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, pa ima osobitu zaštitu države.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Šume i šumsko zemljište ovim zakonom gube bilo kakvu zaštitu i moguće je i označavaju prodaju i privatizaciju hrvatskih šuma. Omogućava se bilo kakva namjena za gradnju bilo kojih objekata – zamjera Bačić, a Jakovina mu odgovara da se šume ne daju u vlasništvo nikome, već im se samo daje kontrolirano pravo gradnje.

HDZ-ova Đurđica Sumrak pak sumnja da se ovim zakonom Vlada "jako potrudila da pomogne nekom od golf investitora".
- Zanima nas koji su to investitori, zbog čega nije nabrojena ni jedna druga namjena osim golfa i kampa?

Ja zaista ne znam zašto bismo mi u ovom Hrvatskom saboru uopće digli ruku i podržali ovakav jedan zakon? Za koga je ono namijenjeno? Ili će to biti zaista vaše diskreciono pravo da vi dajete pozitivno mišljenje za šumsko zemljište koje će gdje i koji će biti vaš neki ne znam dužnik ili neki donator stranke koji će dobiti pravo evo da izgradi tu golf igralište. To me zanima sad – pitala je Sumrak.

Laburist Mladen Novak zamjerio je na ministrovom objašnjenju kako se ovaj zakon donosi zbog novih zapošljavanja.
- Ja vas pitam ministre, a što sa postojećim zapošljavanjem? Tvrtka iz Gornje Jelenske, općina Popovača, obratila se pismeno vama i premijeru jer im je uskraćena sirovina, odnosno njihova godišnja potreba za različitim vrstama šumskih asortimana koja iznosi 18 tisuća kubičnih metara.

Međutim, imaju temeljem toga potpisane ugovore međunarodne ugovore s obzirom da ta tvrtka izvozi 32% svojih proizvoda. I to su finalni proizvodi, znači nije riječ o polu-proizvodima. Što s takvim tvrtkama? Zbog čega omogućavate Hrvatskim šumama da jednostavno 68 zaposlenih tjeraju praktički na Burzu rada? - zanimalo je Novaka, a Jakovina je rekao da će napraviti analizu tog zahtjeva.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:29 13.03.2014.

Dok brzi Tiho napravi analizu prođoše babe s kolačima!

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
15:17 13.03.2014.

Vesna je tako fina, lijepa i sposobna jer se zanata učila uz Dr. Franju Tuđmana i od Hrvatske su napravili zemlju domoljubnoga blagostanja i veselja za 200 bogatih familija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije