Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Skandalozno je što Mimica tvrdi da granica nikad nije utvrđena'

Ratificirajmo čim prije ovaj Ugovor, jer ako se stvar odulji mogli bismo izgubiti pola zemlje, ironično završavaju polemiku autori nedavno promovirane knjige o granici
15. rujna 2012. u 15:52 141 komentara 2 prikaza
'15.12.2009.,Dubrovnik - Niko Kapetanic. Photo: Zvonimir Pandza/PIXSELL'
Foto: 'Zvonimir Pandza/PIXSELL'

Niko Kapetanić, Stjepan Ćosić i Nenad Vekarić, autori knjige “Prijevara ili zabluda”, koja se bavi pitanjem granične crte između Hrvatske i BiH na krajnjem jugu, i protivi se ratifikaciji Sporazuma Tuđman – Izetbegović, ušli su u oštru polemiku s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom. Reagirali su na Mimičin istup na HRT-u u kojemu je naveo da postoje tri studije HDZ-ove vlade koje opovrgavaju njihove navode iz knjige o tome da su otoci Veli I Mali Škoj, te vrh Kleka oduvijek pripadali Hrvatskoj, a da su se našli unutar granica BiH temeljem katastarske krivotvorine iz 1974. godine.

>>Neven Mimica: Zašto Bosni i Hercegovini dajemo otoke

- Molimo Mimicu da te tri studije podastre javnosti, također i imena onih koji su te studije izradili, pa da suočimo argumente. Ili je riječ o tajnim studijama koje nitko ne smije vidjeti? – kažu autori knjige koji pritom ismijavaju i Mimičinu tvrdnju da su Povjerenstva granicu na terenu utvrđivala metar po metar.

- Najskandaloznija je, međutim, izjava Mimice, kad je, braneći neobranjivo, a to je da se ne radi o mijenjanju granica, slijedom čega bi pri glasovanju u Saboru bila dovoljna natpolovična većina, izrekao da se po prvi put utvrđuje granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da ranija međurepublička granica u bivšoj Jugoslaviji nije bila utvrđena nijednim dvostranim ugovorom ili sporazumom... i praktički je ovaj ugovor prvo utvrđivanje granice – tvrde Kapetanić, Ćosić I Vekarić i iznose zaključak da bi, kada bi Mimica bio u pravu, na Balkanu bijesnio sveopći rat – svatko protiv svakoga.

- Pored ovakvih izjava potpredsjednika Vlade možemo jedino reći: Ratificirajmo čim prije ovaj Ugovor, jer ako se stvar odulji mogli bismo izgubiti pola zemlje – ironično završavaju polemiku autori nedavno promovirane knjige o granici.

 

Elipso

 • -obrisani-:

  Mimica je jedan običan slinavac i slugan. Poslušajte ga samo kako govori. On bi za plaću od 24 000 eura mjesečno kao povjerenik EU od 1.7.2013. prodao i vlastitu mater. No, neka on prodaje vlastitu mater, ali državni teritorij neće. ... prikaži još! U tome ga treba spriječiti hrvatski narod i spriječit će ga.

 • velikazmija:

  koliko ta tri otoka vrijede ovo je već prodano ko je dobio bonuse dali mimica neven tako vidim da se sad počelo pisato prezime ime jovanović željko građanin iz hrvatske --

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  žalosno je da se ne sluša glas naroda, građana i zdravog razuma. odgovornost za ovakvu anarhiju snosi i predsjednik republike. sazivao je vijeće za nacionalnu sigurnost iz nekih propagandnih razloga i zastrašivanja bivše vlade a sada ne reagira već i ... prikaži još! sam sudjeluje u tom poslu koji niti je prioritet niti je nacionalno usuglašen od svih zainteresiranih. nikakvo čudo koga su izabrali za savjetnike. parafirao je i račan sa slovencima sporazum pa se moralo pod pritiskom javnosti odustati od toga. sa bosnom i hercegovinom ne treba započinjati bilo kakvu ratifikaciju, radi same nestabilnosti kako političke tako i svake druge, a na svaku ucjenu mi možemo odgovoriti jer imamo argumente.