Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skandal u Kninu! Babici otkaz jer nije htjela asistirati pri pobačaju

Liječnička komora: Pravo na priziv savjesti samo ako su prije potpisivanja ugovora upozorili poslodavca da nešto ne žele raditi.
03. kolovoza 2013. u 19:01 0 komentara 682 prikaza
'01.08.2013., Knin - Zgrada u Imotskoj ulici u Kninu u kojoj zivi Jaga Stojak koju u suspendirali jer je odbila raditi abortus.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Jaramaz/PIXSELL'

Nakon 27 godina radnoga staža kao primalja Jaga Stojak iz Knina dobila je otkaz ugovora o radu jer u kninskoj bolnici nije htjela sudjelovati u obavljaju pobačaja. Glavni joj je krimen – poziv na priziv savjesti. Jaga Stojak je, naime, praktična vjernica i budući da drži da život počinje začećem, nije htjela raditi protiv svoje savjesti.

– Otkaz sam dobila zbog toga što nisam htjela sudjelovati u obavljanju pobačaja 14. lipnja, ali moji problemi s pobačajem traju od 2011., kada je šefica naše ginekologije dr. Mira Lambaša Hemerich počela raditi pobačaje. S njom ih je radila samo glavna sestra, tj. viša primalja Monika Grgić, ali ubrzo su tražili od svih nas da sudjelujemo, što smo jedna sestra i ja odbile – kaže nam Jaga Stojak.

Pakao na radnome mjestu

Za Jagu Stojak tada počinje pravi pakao na radnome mjestu.

– Tražili su prvo da se pismeno očitujemo da ne želimo raditi pobačaje pa sam to i učinila pozivajući se na priziv savjesti. Glavna sestra Grgić na to mi je rekla: “Sveži to mačku o rep, džaba ti je sve, vidjet ćeš...” – kaže Jaga Stojak prisjećajući se kako su ih uvjeravali da primalje nemaju pravo na priziv savjesti, što je čudno jer liječnici i medicinski tehničari imaju.

– Glavna sestra tada me pitala zašto sam izabrala ovaj posao i da sam trebala biti nešto drugo jer da je to kao biti vojni pilot, a ne htjeti bacati bombe – kaže Jaga Stojić dodajući da su na nju i kolegicu koja je također odbila sudjelovati u pobačajima radili neprestani pritisak i govorili da tko ne želi raditi pobačaje, slobodno može napustiti bolnicu.

– Neće meni biskupi praviti raspored tko će što raditi – rekla mi je jednom glavna sestra aludirajući vjerojatno na to da je moja sestra redovnica, sin u sjemeništu, a stričeva tri sina su svećenici. Urgirao je čak i suprug kod ravnatelja, a on mu je rekao da mi zbog toga ne može dati radnu knjižicu, tj. otkaz, ali da pobačaje moram raditi. Odnosno, rekao je svim sestrama da moraju sve raditi što im se naredi, čak i čistiti bolnički krug – kaže Jaga Stojak, protiv koje su nadređeni nakon toga počeli podnositi prijave premda prije nije dobila nijednu prijavu za svoj rad.

Poziv inspekciji

– Izbacili su me iz smjena pa sam ostala bez noćnog rada i dodatno plaćenog posla. Čisti mobbing. Ravnatelj me pozvao na razgovor i rekao da doktorica nije zadovoljna mnome te mi u jedan petak rekao da idem kući, istjerao me kao pseto iz ureda, a nakon toga poštom mi je stigao otkaz – kaže nam Jaga Stojak, pozivajući inspekciju Ministarstva zdravlja u kninsku bolnicu jer se pobačaji rade u katastrofalnim uvjetima, npr. u prostoriji tik do rađaonice.

Pravo na priziv savjesti ugrađeno je u Ustav, u Konvenciju o zaštiti ljudskih prava pa svaki čovjek ima pravo odbiti učiniti nešto što se ne podudara s njegovim etičkim i vjerskim uvjerenjima.

– Ipak, zdravstveni radnici to pravo smiju iskoristiti samo ako su prije potpisivanja ugovora o radu upozorili svog poslodavca da neki dio posla ne žele obavljati – ističe predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo te dodaje da zdravstveni radnik prizivom ne smije štetiti pacijentu i da mu mora osigurati drugog liječnika koji priziv nema.

Iz kninske bolnice i Hrvatske komore primalja komentar nismo uspjeli dobiti.

>>Babica Erika: Porodila sam više od 10.000 beba

Tko je u pravu: Šefica se poziva

Tko je u pravu: Šefica se poziva na ZOR, primalja na Etički kodeks

Sanacijska ravnateljica kninske bolnice u rješenju o prekidu radnog odnosa (koji je bio na neodređeno vrijeme!) poziva se na Zakon o radu premda Etički kodeks primalja kaže kako “primalja ima pravo na priziv savjesti ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta”. Odnosno da “o svojoj odluci mora pravodobno obavijestiti pacijenticu te je uputiti drugoj primalji”. Jaga Stojak kaže da je upravo tako i postupila te da nema nikakva razloga za raskid njezina ugovora o radu.

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.