Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI MISTERIJ

Skandal trese Italiju: Banka odbija vratiti dragulje nasljednicima posljednjeg kralja

Kralj Umberto II.
Foto: Wikimedia commons - public domain
1/2
28.03.2022.
u 11:40

Najvažniji komad nakita je tijara koju čine dijamanti isprepleteni lančićem okruglih bisera te su ukrašeni s 11 bisera u obliku kapi na vrhu tijare te velikim okruglim biserima na dnu. Izradio ju je dvorski draguljar Musy Padre e Figli u Torinu, rodnom gradu obitelji Savoja.

Blago posrnulih kraljevskih obitelji svoje mjesto najčešće pronalazi u vitrinama muzeja gdje ih zadivljeno mogu gledati turisti. Međutim, drago kamenje kraljevske obitelji Savoja, koja je vladala Italijom od 1861. godine do 1946. godine, sakriveno je u trezoru u Banci Italije u Rimu još otkad je kralj Umberto II. napustio tron, a potom i Italiju.

Kraljevo četvero djece, princ Vittorio Emanuel te princeze Maria Gabriella, Maria Pia i Maria Beatrice formalno su zatražili u siječnju ove godine povrat dragog kamenja njihove obitelji. Banka je njihov zahtjev odbila, osporavajući im pravo na vlasništvo. Nasljednici kralja potom su tužili banku, a prvo ročište održat će se u lipnju ove godine na sudu u Rimu.

Djeca nekadašnjeg kralja zatražila su povrat kutije s tri ladice u kojoj se nalazi 14 komada nakita.

– Riječ o najvažnijem nakitu Savojske dinastije, koji su kraljice nosile tijekom formalnih primanja – kazao je povjesničar nakita Stefano Papi, piše New York Times. Papi i princeza Maria Gabriella napisali su knjigu o nakitu Savojske dinastije koja je objavljena 2007. godine u Sjedinjenim Državama.

Foto: Wikimedia commons - public domain

Najvažniji komad nakita je tijara ukrašena dijamantima isprepletenima lančićem s okruglim biserima te s još 11 bisera u obliku kapi na vrhu tijare te velikim okruglim biserima na dnu. Izradio ju je dvorski draguljar Musy Padre e Figli u Torinu, rodnom gradu obitelji Savoja.

Dizajn tijare sličan je onoj koja je također pripadala savojskoj kraljevskoj obitelji i koja je prodana za 1,6 milijuna dolara (oko 11 milijuna kuna) na dražbi aukcijske kuće Sotheby's u Ženevi. U kraljevskoj su kutiji s nakitom uz tijaru i dvije dijamantne narukvice, broš s dijamantom ružičaste boje te dvostrukim lancem s čvorovima koji nalikuju na grb obitelji Savoja.

Nakit je zadnji puta viđen u javnosti kad ga je nosila crnogorska kraljica Elena, koja ih je čuvala nakratko nakon što je ubijen njezin svekar kralj Umberto I. Nakon što je monarhija pala zahvaljujući referendumu i prije odlaska Umberta II. u egzil, on je predao kraljevski nakit tadašnjem guverneru Banke Italije Luigiju Einaudiju s napomenom: "Povjereno na čuvanje središnjoj riznici Banke Italije kako bi bilo dostupno onome tko na njih ima pravo".

Nasljednici obitelji Savoja. tvrde kako je taj nakit vlasništvo obitelji jer nikad nije bio niti doniran niti zaplijenjen kao ostali kraljevski nakiti.

Unatoč zahtjevima obitelji, banka ih odbija predati i citira napomenu Umberta II. Onemogućili su pristup princezi Mariji Gabrielli koja je istraživala materijal za knjigu, ali i gradu Turinu koji je želio postaviti izložbu kraljevskog nakita za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 2006. godine.

Zahtjev New York Timesa za fotografijom nakita za članak bio je odbijen.

"Nakit se nalazi u zatvorenoj kutiji koju ne može otvoriti nitko osim onih koji imaju pravo to zatražiti. U svakom slučaju, Banka Italije kao čuvarica nakita ne može izvršiti nikakvu radnju osim ako to ne naredi ovlaštena osoba", navodi se u odgovoru Banke Italije. Na daljnje upite medija o tome tko je ovlaštena osoba nije bilo odgovora.

Draguljar Gianni Bulgari vidio je nakit prije 50 godina kad su se u talijanskoj javnosti pojavili navodi da je došlo do krađe nakita. On tvrdi da je bio iznenađen skromnom kvalitetom nakita te da je njegova vrijednost više povijesna. Međutim, obitelj navodi kako nije stvar o financijskoj vrijednosti i da su oni toga svjesni već da je važnija ta povijesna komponenta.

– Najbolje bi bilo izložiti ih. Zašto ih Banka Italije sakriva? Zašto? – zapitao se povjesničar Papi.

VIDEO: Strašna tragedija u Švicarskoj: Peteročlana obitelj skočila sa 7. kata zgrade nakon što im je na vrata došla policija.

 

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
07:24 29.03.2022.

Bilo kraljevstvo, socijalizam, komunizam ili korumpirana demokracija, jedna stvar je ista. Vladari tvrde da ništa nemaju i da je sve bogatstvo vlasništvo naroda i države. Ali obavezno tajne pretince svi imaju u bankama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije