Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak na članak

Sjeverni magnetski pol juri 60 kilometara godišnje prema Rusiji

Kad bi pratili znanost, zloguki bi proroci otkriće da se Zemljin magnetski pol udaljava od kanadskog otoka Ellesmerea prema Rusiji proglasili bi znakom smaka svijeta.

Komentari 7

OB
-obrisani-
20:43 29.12.2009.

Ova zadnja rečenica bi trebala biti: \".....posve NEpodnošljivom za posjet\". Mada, posjeta je bilo i bit će ih još......

VL
Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
21:23 29.12.2009.

Malo veća dnevna varijacija, ništa strašno.

VL
DO
downunder
09:58 30.12.2009.

Jako dobro obrađen i zanimljiv članak. Sve pohvale autoru!

VL
UK
Ugo Kajvez
00:07 31.12.2009.

downunder . Slažem se ...... pohvala novinaru ....

VL
DU
Deleted user
04:26 31.12.2009.

South Atlantic Magnetic Anomaly (SAA) - tako se zove ta zona, to sto se povecava i prosiruje u Juznom Atlantiku i postaje sve opasnije za zivot na Zemlji. Magnetosferu generira rastopljena jezgra cije kretanje stvara elektricne impulse koji se transformiraju u magnetske silnice koje kao ljuska stite Zemlju od sunceve radijacije. Pretpostavlja se da se slabljenje magnetosfere dogadja u ciklusima od oko 200 tisuca godina zbog turbulentnog gibanja magmeg. To slabljene rezultira time da kad konacno magnetosfera oslabi do nistice, dolazi do obrtanja polova. Dijelovi Zemlje zbog toga, kao to u Atlantiku, ostaju nezasticeni ... to o cemu Kis prepricava u ovome \"clanku\" dio je tog veceg procesa poznatog kao SAA. Ta radijacija koja ce ili vec prodire na Zemlju je narocito opasna za sva ziva bica koja imaju DNA. Tako se sumnja da je do nedavne avionske nesrece AIR FRANCE aviona doslo zbog necega povezanoga s tom anomalijom. Avioni vec i od prije te nesrece dobivaju upozorenja o tome i upute kojom rutom trebaju letjeti. U orbiti se vec nalazi vise satelita pod zajednicki imenom SWARM koji mjere i oznacavju podrucja gdje je oslabila magnetosfera.

VL
MR
mrmljenko
07:18 31.12.2009.

Čitam i uživam! Konačno jedan članak na novinskim portalima koji nema kataklizmični, zloguko proročanski ton s prizivanjem smaka svijeta i koji se drži znanstveno utemeljenih činjenica. Gospodine Kiš - bravo! i mahnite nam iz orbite kad se dignete tamo :)

VL
LO
lolek
16:33 06.01.2010.

Super clanak no malo star. S vecernjakom sam kupio dokumentarac o istoj temi prije 2-3 god. I tamo se pricalo da su se polovi vec premijestali 2 ili tri puta od postanka zemlje no to je veoma dugotrajan proces

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.