Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Sjeverna Koreja lansirala 'napredniju' raketu nakon hipersoničnog testiranja

FILE PHOTO: A view of what state news agency KCNA reports is the test firing of a hypersonic missile at an undisclosed location
Foto: KCNA/REUTERS
1/2
11.01.2022.
u 22:09

Testiranje u utorak, koje su osudili Washington,Tokio i galvni tajnik UN-a, provedeno je nakon novogodišnjeg obećanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da će ojačati vojsku najsuvremenijom tehnologijom

Čini se da je Sjeverna Koreja u utorak testirala balistički projektil koji bi mogao biti napredniji od hipersoničnog projektila koji je lansirala prije manje od tjedan dana, priopćila je južnokorejska vojska u utorak.

Testiranje u utorak, koje su osudili Washington,Tokio i galvni tajnik UN-a, provedeno je nakon novogodišnjeg obećanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da će ojačati vojsku najsuvremenijom tehnologijom, dok istodovno nema pomaka u pregovorima s Južnom Korejom i SAD-om.

Prve procjene pokazuju da je projektil prešao više od 700 km do maksimalne visine od 60 km uz brzinu do 10 puta veću od brzine zvuka (12.348 km/h), navodi se u priopćenju glavnog stožera južnokorejske vojske.

"Ocjenjujemo da je ovo naprednije od projektila koji je Sjeverna Koreja lansirala 5. siječnja, iako južnokorejske i američke obavještajne službe još provode detaljnu analizu", dodaje se.

Lansiranje je detektirano oko 7:27 po lokalnom vremenu. Projektil je ispaljen iz sjevernokorejske pokrajine Jagang prema moru, s iste lokacije kao i prošlotjedni projektil. Američko Indopacifičko zapovjedništvo procjenjuje da lansiranje ne predstavlja izravnu prijetnju za SAD i saveznike, ali "naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog programa ilegalnog naoružanja".

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u utorak da je nakratko zaustavila polijetanja iz nekih zračnih luka na američkoj zapadnoj obali kada se doznalo za testiranje balističkog projektila u Sjevernoj Koreji. Američki je dužnosnik kazao da je to trajalo manje od 15 minuta "zbog inicijalnih izvještaja o događajima u Indopacifiku", iako nije to izravno povezao s lansiranjem projektila.

Nuklearni izaslanici Južne Koreje i SAD-a telefonski su razgovarali o testiranju projektila i koordiniranju odgovora. Složili su se da će pokušati obnoviti mirovni proces sa Sjevernom Korejom, objavilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije