Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sjeverna Irska traga za napadačima na britansku vojarnu

09.03.2009.
u 08:03

Sjevernoirska policija traga za naoružanim napadačima iz Prave IRA-e nakon što je taj IRA-in disidentski ogranak u nedjelju preuzeo odgovornost za napad na britansku vojarnu u kojem su ubijena dva britanska vojnika.

Dublinski dnevni list Sunday Tribune primio je poziv kojim je odgovornost za napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, nakon što su napadači u subotu zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, 20-ak kilometara sjeverno od Belfasta.

Riječ je o jednom od najgorih napada u Sjevernoj Irskoj od mirovnog sporazuma potpisanog na Veliki petak 1998. kojim je prekinuto dugogodišnje političko nasilje između katolika i protestanata u kojem je poginulo više od 3500 ljudi.

Najteži napad dogodio se tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. kada je u eksploziji automobila bombe u Omaghu, zapadno od Belfasta, poginulo 29 ljudi. Odgovornost je preuzela Prava IRA.

Prava IRA paravojna je organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. Osnovana je 1997. nakon raskola u privremenoj IRA-i. U Republici Irskoj predstavlja ilegalnu organizaciju, a u Velikoj Britaniji i SAD-u nalazi se na popisu terorističkih organizacija.

(Hina)


SAD osudile ubojstvo britanskih vojnika

Sjedinjene Države u nedjelju su osudile napad na britansku vojarnu u Sjevernoj Irskoj, u kojem su u subotu navečer ubijena dva vojnika, pozivajući sve strane u toj britanskoj pokrajini da "jasno odbace takve besmislene akte nasilja".
- SAD osuđuje napad u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj, prošle noći koji je rezultirao s dvoje mrtvih i s ranjenima - kaže se u priopćenju State Departmenta, uz izražavanje sućuti obiteljima žrtava.
- Pozivamo sve strane u Sjevernoj Irskoj da jasno odbace takve besmislene akte nasilja, čija je namjera razoriti mir na čijem su postizanju mnogi u Sjevernoj Irskoj naporno radili - ističe američko Državno tajništvo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije