Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU Britancima

Pustite Sjevernu Irsku da ostane na jedinstvenom tržištu

Theresa May
Reuters/PIXSELL
11.11.2017.
u 21:45

Ni najnovija runda pregovora oko Brexita nije bila pretjerano uspješna jer London u osnovi ne zna što doista želi postići

Michel Barnier, glavni pregovarač uime 27 država članica EU u pregovorima o Brexitu, upozorio je Britance da bi, radi očuvanja mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj i izbjegavanja nastanka “tvrde” granice između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita bilo najbolje da Sjeverna Irska kao poseban dio Ujedinjenog Kraljevstva ostane u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu Europske unije.

Rješenje pitanja granice između Irske, koja ostaje država članica EU, i Sjeverne Irske, koja je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva koje izlazi iz članstva u EU, predstavlja jednu od najvećih zagonetki u pregovorima o Brexitu. U Bruxellesu je jučer završila šesta runda tih pregovora, no ponovo bez velikih pomaka.

Što zapravo žele?

– Poštujemo želju EU da štiti pravni poredak jedinstvenog tržišta i carinske unije, no to ne može biti na štetu ustavnog i ekonomskog integriteta UK – rekao je glavni britanski pregovarač, ministar David Davis, na jučerašnjoj konferenciji za novinare s Barnierom u Bruxellesu. Ni Davis ne želi tvrdu granicu, odnosno izgradnju cijele infrastrukture graničnih prijelaza između Irske i Sjeverne Irske, gdje je sada protok potpuno slobodan. No, još nije jasno što onda Britanci točno žele ako ne žele ni tvrdu granicu ni ostanak Sjeverne Irske u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu.

Šesta runda pregovora nije donijela pomak ni po pitanju računa koji Britanci moraju platiti na izlasku iz EU, odnosno financijskih obveza koje su preuzete ranije, a isplaćivat će se još godinama nakon Brexita, koji će se formalno dogoditi 29. ožujka 2019. “po bruxelleskom vremenu” (kako je jučer imao potrebu precizirati Barnier, želeći valjda naglasiti da se sve u pregovorima o Brexitu događa po bruxelleskom, ne londonskom, i vremenu i nahođenju i svemu ostalom).

Bez značajnog napretka

Ni nakon šeste runde nema dovoljno napretka u rješavanju pitanja koja se smatraju prvom fazom pregovora, pa ne može biti ni preporuke za otvaranje druge faze pregovora, koja je Britancima važnija jer se tiče budućeg odnosa, a ne samog načina izlaska.
No, vrijeme curi i Barnier upozorava da se dogovor o računu koji Britanci plaćaju na izlasku mora postići u sljedeća dva tjedna.

Komentara 3

MI
miki45
08:25 12.11.2017.

Samostalnost irskoj od engleza i neka nam se pridruze A ENGLEZI CAO DOSTA ISISAVATE CITAV SVIJET SA SVOJIM BANKARSKIM SISTEMOM i vratite sto ste nam duzni pa zivite svoj zivot

RO
robertbruckner
22:13 11.11.2017.

Kako smo danas procitalji svabi ce ubuduce morati placati 13.85 milijardi eura ili 30% vise da se nadomjesti manjak.

RO
robertbruckner
22:08 11.11.2017.

Ve pogljecte kakva je to "ravnpravnost" unutar "kraljevine eu": svobe godisnje plocaju u tu kasu 10.350.000.000 eura a sad vele da englezi moraju platit eu 65.000.000.000 eura, odnosno engleza ima 55 milijuna svaba 83 ili 50% vise a englezi su dos ad placali proporcionalno vise od svaba a svaba ima 50% vise nek engleza, kajs e zmisljite jugotiranije i onog glasovanja o "solidarnosti" ????? 5 majmuna je bilo za hrvati i slovenci protiv i izgubili su i 20 godina placali hrvatska 1.15 miliijardi godisnje a janezi 950 milijuna. Kraljevina eu hoce lovu i lovu i jos jedamput lovu. Englezi su napravili najbolje sta se dalo napravit u zivotu i rekli su; nedamo vec nikaj idemo van i otislji su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije