Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIŽEVCI

Sjetili se rođendana prvoga hrvatskog putopisca Nemčića

Antun Nemčić grob
Foto: ''
1/2
14.01.2014.
u 22:40

Antun Nemčić je rođen prije 201 godine u Mađarskoj, a hrvatsku je književnost obilježio svojim Putositnicima, djelom u kojem je 1843. opisao svoj put i anegdote kočijom, parobrodom i vlakom od Ludbrega preko Križevaca i Zagreba do Venecije i Verone. Udruga P.O.I.N.T. njemu u čast organizira natječaj za najbolji putopis

Samo križevačka udruga P.O.I.N.T. sjetila se, skromno položivši lampaš na njegovu grobu, da se danas navršava 201. obljetnica rođenja pisca, pjesnika i putopisca Antuna Nemčića-Gostovinskog, rođenog u mjestašcu Edde u pokrajini Kaposvar u susjednoj Mađarskoj kao Antal.

Nemčić je 1843. putovao kočijom, parobrodom i "gvozdenicom", odnosno željeznicom, od Ludbrega preko Križevaca, Zagreba, Karlovca, Rijeke i Trsta do Venecije i Verone, te o svojim dogodovštinama putem i impresijama u mjestima koja je obišao napisao Putositince, koje su u hrvatsku književnost ušle kao prvi domaći putopis. Djelo se i danas čita kao vodič kroz putovanja iz prošlosti, a svima koji su možda prošli istim etapama daje i usporedbu kako je do tako bliske Italije bilo izazovno i ne baš jednostavno doći.

Antunu Nemčiću u spomen navedena udruga, usmjerena promicanju novinarstva, informiranja i tehnologija provodi natječaj za najbolji putopis, a organizira i festival putovanja i avanturizma Pinklecfest. Nemčić je umro u Križevcima 5. rujna 1849. godine, a po njemu je nazvan i središnji gradski trg, gdje je i Nemčićeva bista.

>> Na Pinklecfestu nam približavaju svijet i proširuju znanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije