Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvor zaraze

Sjeme piskavice uzročnik je smrtonosne epidemije E. coli

e coli, bakterija (1)
AFP/PIXSELL
05.07.2011.
u 13:10

– Analizom informacija došli smo do zaključka kako su egipatske piskavice poveznica između uzgajivača klica – potvrdili su iz EFSA-e

Jedna jedina pošiljka sjemenki piskavice iz Egipta najvjerojatnije je uzrok smrtonosne epidemije E. coli koja je u Njemačkoj ubila 49 ljudi, donosi Guardian. Ista ta pošiljka smatra se uzročnikom zaraze i u Francuskoj, zaključili su istražitelji.

Europska agencija za kontrolu hrane (EFSA) pozvala je Europsku komisiju da spriječi bilo kakvo buduće konzumiranje sumnjivih sjemenki i savjetovala da se izbjegava konzumiranje klica ili proklijalog zrnja ako nisu potpuno termički obrađeni.

Podsjetimo, više od 4100 ljudi u Europi i SAD-u zaraženo je E. coli nakon izbijanja epidemije na sjeveru Njemačke i u francuskom Bordeauxu.

– Analiziravši informacije iz Njemačke i Francuske zaključili smo da su egipatske piskavice poveznica između uzgajivača klica – potvrdili su iz EFSA-e te dodali kako bi i ostale pošiljke piskavice uvezene iz Egipta od 2009. godine do danas mogle biti zaražene te da će se u svim zemljama uvoznicama provesti detaljna istraga sumnjivih sjemenki.

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:04 05.07.2011.

Jedna jedina pošiljka sjemenki piskavice iz Egipta najvjerojatnije je uzrok smrtonosne epidemije E. coli >>>>>. NAJVJEROVATNIJE......... ma kome vi solite pamet

IR
irani
21:27 05.07.2011.

Priznajem kako sam morao pogledati engleski prijevod \"Trigonella foenum graecum\" i tek sam onda prepoznao o cemu se radi. \"Fenugreek\" se redovno koristi u indijskim restoranima i sasvim je OK kao jedna od komponenti koje daju okus jelu. Manje je OK ako bas zagrizes sjemenku. U Hrvatskoj se ne koristi, barem koliko ja znam.

OB
-obrisani-
02:14 07.07.2011.

Egipat odbacio odgovornost za \'zaraženost\' sjemena E.coli Nismo imali ni jedan slučaj zaraze bakterijom EHEC u Egiptu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije