Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BILO JE NUŽNO'

Plenković o uvođenju kazni: Određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih

Zagreb: Vili Beroš nakon oporavka od COVID-19 na 22. sjednici Vlade RH u Banskim dvorima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
30.11.2020.
u 14:47

Premijer je poručio da smo i dalje u veoma ozbiljnoj fazi epidemije, te je još jednom pozvao sve na odgovornost

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija nužne s obzirom da određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih.

"Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona", rekao je Plenković, koji je predsjedao sjednicom Vlade putem videolinka iz samoizolacije.

Vezano za epidemiološku situaciju rekao je da su brojevi i danas visoki, iako nešto niži u pogledu zaraženih nego prije tjedan dana.

Danas je zabilježeno 1830 novih slučajeva, a 74 osobe su preminule, što je najveći broj od početka epidemije. To je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima, ustvrdio je Plenković. "Znamo da hospitalizacije kasne, nažalost, onda i ovakve fatalne situacija", dodao je.

Premijer je poručio da smo i dalje u veoma ozbiljnoj fazi epidemije, te je još jednom pozvao sve na odgovornost. "Zato smo i poduzeli restriktivne mjere sa ciljem da smanjimo zarazu i omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava i smanjimo opterećenja", naglasio je.

Plenković je izrazio je žaljenje zbog incidenta u Vukovaru koji je izazvao državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji je zbog toga danas podnio ostavku.

"Mi je prihvaćamo. Žao mi je što je do toga došlo, posebice jer je riječ o čovjeku, hrvatskom branitelju, zapovjedniku gardijske brigade i ujedno izrazito angažiranom u proteklom razdoblju na rješavanju pitanja nestalih osoba, s ogromnim povjerenjem različitih udruga i predstavnika obitelji onih koji još uvijek tragaju za najmilijima", rekao je premijer.

Putem videolinka na sjednici je sudjelovao i dio ministara, a Vlada će, najavio je Plenković, funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi nastavila s radom u sadašnjim okolnostima.

30.11.2020., Zagreb - 22. sjednica Vlade RH odrzana je danas u Banskim dvorima. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Riječ je uzeo ministar Vili Beroš. Pročitao je statističke podatke o zaraženima.

"Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od Covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju", kazao je Beroš.

"Sve što činimo neće dati rezultate ako ostane osobna odgovornost svakog pojedinca", kazao je i dodao da su mjere Stožera tu s razlogom.

"Prošlo je 9 mjeseci otkako je koronavirus ušao u Hrvatsku. Otpočetka imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav i prilagođavamo ih. Sad svi dijelovi zdravstvenog sustava funkcioniraju. Svjesni smo predanog rada djelatnika. No, osobna odgovornost je jednako važna", dodao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Nacionalni stožer donio deset novih odluka. O prolasku na graničnim prijelazima navodi kako oni koji dolaze iz 'zelenih područja', ne trebaju negativan PCR test.

"Činjenica je da gotovo svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati na granici", rekao je Božinović te dodao da postoje iznimke - studenti, učenici, pomorci, radnici u transportu, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Građani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice bez negativnog testa. "Iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti", kazao je Božinović.

30.11.2020., Zagreb - 22. sjednica Vlade RH odrzana je danas u Banskim dvorima. Vili Beros. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

"Što se tiče nadzora, inspektori i policija napravili su preko 4000 nadzora, izdali su 605 upozorenja. Podnesena su ili će biti podnesena 44 prekršajna naloga", dodao je Božinović.

Riječ je opet uzeo Beroš, govori o novim kaznama za kršenje mjera.

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna", kazao je.

"Za fizičku osobu kazna će iznositi 500 kuna. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna", kazao je Beroš.

"Za posjednika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna", dodao je Beroš.

Ministar Zdravko Marić je govorio o mjerama za poduzetnike.

"Rekli smo da ćemo se naći s predstavnicima poduzetnika i obrtnika. Objedinjujemo cijeli paket. Ja bih predstavio jednu novu mjeru", kazao je i dodao da se odnosi na one kojima je obustavljen rad.

"Ona bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fisknih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta", rekao je Marić.

Ministar rada Josip Aladrović je rekao da je jedna tema bila i očuvanje radnih mjesta.

"Obvezali smo se da će HZZ održati sjednicu upravnog vijeća, a cilj je ažurirati mjere za očuvanje radnih mjesta", kaže Aladrović.

"Danas imamo više od 6000 zaposlenih nego prije početka COVID krize. Nastavljamo pružati podršku zaposlenicima i poslodavcima. Želimo očuvati zaposlenost", rekao je Aladrović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je kredite za male i mikro poduzetnike, one čije je poslovanje pogođeno u ovoj krizi.  

 

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
15:40 30.11.2020.

Treba neku lovu zaraditi ,Nece pandemija vječno trajati,tko nemoze platiti ovrha odmah..treba iscicati lovu sa stednje da ne propada.

K1
Kone_1
16:01 30.11.2020.

Brnjicarski sljamu dobili ste sto ste htjeli-policijsku drzavu. Zato vas pozivam jos jednom da veceras izadete na balkone i zapljescete vasem heroju- anemicnom diktatoru

HE
Hejterkojimrzisve
15:28 30.11.2020.

Ja predvidjam da Plenkovic ni danas ne ce dati neopozivu ostavku na mjestu premijera, a trebao bi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije