Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
236. sjednica vlade

Plenković: 'Pandemija ne jenjava, apeliram na sugrađane da budu vrlo oprezni'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/18
18.06.2020.
u 12:15

Završio je proces javnog savjetovanja u vezi sa Zakonom o obnovi, a svi nadležni angažirani su da temeljito analiziraju komentare, rekao je Plenković

Na 236. sjednici Vlade razmijenile su se informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus te aktivnostima Stožera civilne zaštite. Premijer Plenković zaključio je kako je oprez i dalje nužan, a ministar Božinović nadovezao se uz tvrdnju kako je novo povećanja dnevnog broja oboljelih upozorenje da virus još uvijek nije nestao.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao povećani broj zaraženih od koronavirusa.

"Imali smo tri tjedna zatišja, dok posljednjih dana bilježimo porast. Od prošlog vikenda zabilježeno je ukupno više od 20 oboljelih i smatramo da nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dok su trajale restrikcije kretanja, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se sugrađani opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan. Naime, važno je kontekstualizirati ove brojeve s onim što se događa u svijetu. Pandemija ne jenjava, nego je broj dnevno oboljelih u svijetu nikada veći. Također, vidimo da se pandemija pojačava u našem okruženju", tvrdi i dodaje:

"Apeliram na sugrađane da budu vrlo oprezni. U interesu hrvatskog gospodarstva, turizma i normalnog funkcioniranja države jest da što više reaktiviramo gospodarstvo. Moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu, a to se odnosi na izbjegavanje rukovanja te, naravno, pranje ruku i dezinfekciju." 

Osvrnuo se i na jučerašnje podrhtavanje tla u Zagrebu te rekao kako je završio proces javnog savjetovanja u vezi sa Zakonom o obnovi.

"Svi nadležni angažirani su da temeljito analiziraju komentare koji su došli od institucija, ali i sugrađana", rekao je i napomenuo kako je pristigao 391 komentar. 

"Krenula je aktivnost aplikacije preko sustava eGrađanin za interventne mjere od 12 tisuća kuna koju koordinira Ministarstvo graditeljstva. Također, tu su mjere Fonda za energetsku učinkovitost kroz program nabave novih kondenzacijskih bojlera. Tu je već 1070 prijava, što znači da proces funkcionira, a sve je više zahtjeva za najam stanova". 

"U posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih. Većina je unos iz inozemstva, no imamo i lokalne transmisije. Svi novooboljeli promptno su obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", kazao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

Danas je 115. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a Dulubić je napomenuo kako su u tijeku aktivnosti za postupno vraćanje redovnog rada u KB-u Dubrava. 

"Bolničke ustanove postupno povećavaju broj pregleda i zahvata", tvrdi. 

1/18

Ministar Davor Božinović osvrnuo se na rad Stožera i rekao: "Ova današnja situacija nam je još jedno upozorenje da je virus ovdje, što neprestano ponavljamo. Brojne preporuke HZJZ-a koje su izdane tu su kako bismo ih se svi skupa pridržavali. Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo u ove zemlje okruženja, ako to nije nužno. Stožer stalno prati i analizira situaciju".

Navodi i kako će s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska oprema ukupne težine 407,3 tone. Ona će se prvo dopremiti u skladište Ravnateljstva civilne zaštite pa će se distribuirati sukladno potrebama. 

"Stožer je potpora turizmu u sigurnosnom smislu. Ove smo godine zbog korone uveli novu komponentu, dakle, ukomponirana je i zdravstvena komponenta. Uz to, prikupljaju se i analiziraju podaci značajni za turističku sezonu kao što su održavanje povoljnog stanja kriminaliteta i javnog reda i mira, upravljanje cestovnim prometom, nadzor državne granice i sigurnosti na moru, nadzor ilegalnih migracija te podaci o javnim okupljanjima, stradavanju osoba i požarima", tvrdi ministar Božinović. 

Ključne riječi

Komentara 6

KN
Kneginja
12:33 18.06.2020.

Uz stručnost gospodina Beroša, Alemke Markotić i Capaka nemamo se ćega bojati....ionako smo već ocijenjeni vrlo pozitivno u odnosu na druge zemlje

MA
manipulacija
12:33 18.06.2020.

Da bismo imali normalno ljeto ove godine trebamo biti svi redom odgovorni!

BN
bnm1
12:35 18.06.2020.

Virus nije šala i stvarno možemo biti sretni što nas vodi ovaj stožer i ova vlada jer tko zna na kakvim bismo mjerama do sada bili. Trebamo biti i dalje oprezni i držati se minimalnih pravila jer očito da ovo nije još uvijek gotovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije