Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE ZA OBRANU

Državni i vojni vrh dao zeleno svijetlo za nastavak nabave borbene eskadrile

Sjednica Vijeća za obranu
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
28.06.2019.
u 21:56

Pretpostavlja se da je Vijeće sada dalo zeleno svjetlo za izravne pregovore i slanje zahtjeva za ponude u SAD i Švedsku, a nije poznato je lina Vijeću bilo riječi i o ponudi trgovca oružjem Zvonka Zubaka koji je u državi poslao ponudu za prodaju 12 brazilskih rabljenih borbenih aviona Mirage 2000 za 75,9 milijuna dolara

Na u Banskim dvorima održanom sastanku Vijeća za obranu potvrđena je potreba očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim višenamjenskim borbenim avionima, tako da se nastavlja nabava eskadrile.

Državnom i vojnom vrhu države trebalo je tako pet i pol mjeseci kako bi se ponovno pokrenuo proces nabave borbene eskadrile za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Toliko je vremena prošlo do zadnjeg sastanka Vijeća za obranu u siječnju ove godine, a kada je predloženo stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom.Također, Vijeće je tada preporučilo Vladi da definira novi model nabave aviona. Na sastanku na kojemu su bila sva tri predsjednika, države, vlade i Hrvatskog sabora, ministri obrane, financija, te načelnik Glavnog stožera OS RH, dogovoreno je i osnivanje međuresorskog povjerenstva putem kojega bi se provodile sve buduće aktivnosti oko nabavke eskadrile HRZ-a.

Niti jedna pojedinost ili detalj s ovog dvoipolsatnog sastanka nije prenesen hrvatskoj javnosti, tako da se može tek spekulirati o čemu se zapravo u Banskim dvorima razgovaralo. Od prije se zna da su djelatnici MORH-a u proteklih nekoliko mjeseci skupljali razna iskustva partnerskih država koje su nabavile ili nabavljaju američke F-16 i švedske JAS-39 Gripene. Također je hrvatska vojna delegacija na čelu s generalom Mirkom Šundovim i viceadmiralom Robertom Hranjem bila u SAD-u radi dogovora oko aviona. U MORH-u je, potom primljena i švedska delegacija (SAAB i predstavnik države).

Pretpostavlja se da je Vijeće sada dalo zeleno svjetlo za izravne pregovore i slanje zahtjeva za ponude u SAD i Švedsku, a nije poznato je lina Vijeću bilo riječi i o ponudi trgovca oružjem Zvonka Zubaka koji je u državi poslao ponudu za prodaju 12 brazilskih rabljenih borbenih aviona Mirage 2000 za 75,9 milijuna dolara. Uoči sjednice ministar obrane Damir Krtičević izrazio je zadovoljstvo što se nastavolja postupak nabave aviona.

– Znamo koliko je u Domovinskom ratu taj višenamjenski borbeni avion nama značio, što su nam značili piloti, a vidjeli ste da je i Srbija našla načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo i vjerujem i Hrvatska da će naći načina kako modernizirati i svoje zrakoplovstvo, kazao je. Saznaje se još da je na sastanku predsjednica navodno zatražila da Vlada odluku o nabavi eskadrile donese do kraja godine.

Mate Rimac ugostio Vladu i predstavnike Porschea i Hyundaija

Komentara 29

MI
Mimizo
23:19 28.06.2019.

da nismo platili jamstva za brodogradilišta a za što nitko nije odgovarao mogli smo kupiti novu eskadrilu,znači milijarde bačene u bunar i zato ljevičari šute a kad se spomenu borbeni avioni onda dižu glas protiv ali samo lajte nova eskadrilaa stiže da štiti naše nebo

Avatar navijač
navijač
22:49 28.06.2019.

Nema od toga ništa, a daj bože da griješim. Da su htijeli mogli su kupiti već pet puta, a mogu i sad bar od Zubaka. Plenković bi mogao otići na novu dužnost u EU, a vlada pasti i to je kraj priće.

LI
liverpoolfc88
19:35 28.06.2019.

Istina trebaju nam novi avioni migovi mogu biti samo za muzej

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije