Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni požeški vijećnici

Sjedište Županijskog i Općinskog suda treba biti u Požegi

Gradsko vijeće Požege
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/4
31.03.2014.
u 20:18

Ako sjedište sudova bude u Požegi, trošak za državni proračun bit će neusporedivo manji od onoga ako sjedište sudova bude u Slavonskom Brodu

Vijećnici požeškog Gradskog vijeća na današnjoj izvanrednoj tematskoj sjenici donijeli su zaključak kojim od Ministarstva pravosuđa traže da sjedište Općinskog i Prekršajnog suda bude u Požegi te da se sjedište Županijskog suda ponovno vrati u Požegu. Naime, Prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima sudova predviđeno je da sjedišta ovih sudova budu u Slavonskom Brodu, a da u Požegi bude samo Stalna služba. Vijećnici traže i da se Stalna služba u Pakracu vrati u nadležnost Općinskog suda u Požegi.

Sjednici su osim vijećnika i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića nazočili i saborski zastupnici Franjo Lucić (HDZ) i Dražen Đurović (HDSSB), požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i Marijan Bruketa, predsjednik požeškog Odvjetničkog zbora.

Nakon uvodnog obrazloženja sazivanja tematske sjednice koju je iznio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, Ante Šolić u ime Kluba HDZ/HSP AS istaknuo je da će, ako bude potrebno, i prosvjedovati. Zdravko Ronko u ime Kluba koalicije SDP/HNS iznio je argumentirane razloge zbog kojih bio sjedište sudova trebalo biti u Požegi, a župan Tomašević kazao je kako je tražio sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem te kako bi na taj sastanak, ako do njega dođe, trebala ići sva trojica saborskih zastupnika i požeški gradonačelnik Neferović. Saborski zastupnik Đurović tražio je da zaključak sjednice bude oštriji, odnosno da se umjesto riječi „predlažemo“ stavi riječ „tražimo“, što je na kraju i prihvaćeno.

Naime, u zaključku sjednice koji će biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa  izneseni su razlozi i argumenti zbog kojih bi sjedište sudova trebalo biti u Požegi pa se tako, među ostalim, navodi tradicija koju Požega ima od 18. stoljeća, zatim funkcionalnost zgrade suda koja je građena za tu namjenu, sva potrebna infrastruktura među kojom je i zatvorski sustav i ono što je možda u ovom trenutku i najvažnije, a to je trošak za državni proračun. Ako sjedište sudova bude u Požegi, taj je trošak neusporedivo manji od onoga koji će proračun imati ako sjedište sudova bude u Slavonskom Brodu. Tu je još i veći broj stanovnika koji gravitira Požegi bez obzira na to što se oni nalaze u drugoj županiji, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Požega najsigurniji grad u Hrvatskoj. Iako su svi argumenti na strani Požege, pitanje je hoće li politika koja o svemu odlučuje biti dovoljno razborita da te argumente i prihvati?

Komentara 16

RE
rennes
21:23 31.03.2014.

Kad bi malena i prometno prilično izolirana Požega postala središte sudova to bi bila velika podvala požeškog lobija i logička pogreška prvog reda! Slavonski Brod, kao šesti najveći grad u RH, a drugi u Slavoniji itekako ima smisla kao središtešte sudova, dok je Požega ipak mali gradić, koji je izvan glavnih tranzitnih ruta, s bitno manje stanovnika! Sve ostalo su obične tlapnje koje nemaju veze sa zdravim razumom, koliko se god ekipa u Požegi bunila i prosvjedovala!

RE
rennes
21:40 31.03.2014.

Koliko ogorčenosti od strane ljudi iz Požege! Pa shvatite već jednom, Požega je mali gradić, k tome još izvan važnijih tranzitnih ruta! To što je nekad Požega imala neku drugu ulogu, što ima tradiciju, ... nikako danas više nije relevantno!o! Nekad je postojala i Vojna Krajina, ali od tog vremena se mnogo toga izmijenilo! Zar bi bilo logično da odvjetnici, klijenti, sudionici postupka, ... kojih je višestruko više u Slavonskom Brodu, kao šestom najvećem gradu u državi, a drugom u Slavoniji, dolaze u malu Požegu ?! Zar tako što ima ikakve zdrave logike?! Zar je logično da se sud s višestruko više predmeta, djelatnika, mnogo više građana koje pokriva... podčini nekom relativno udaljenom, malom gradiću, koji je, k tome, pozicioniran van ruke, izvan važnijih prometnih pravaca?!! Nigdje u RH, prema novoj reorganizaciji sudova, niti jedan mali grad veličine Požege nije predviđen kao sjedište sudova, osobito ne kao sjedište nadležno za područje višestruko većeg grada! Tako nešto jednostavno nije ni namjanje logično, bez obzira na "argumente" koji se ovdje iznose!

RE
rennes
21:16 31.03.2014.

Nikakvi "argumenti" nisu na strani malog brdskog gradića,... Kako se spominje troškove sjedišta sudova u Brodu, isto tako, ap čak i puno više puta budu troškovi u slučaju smještaja suda u udaljenoj i izoliranoj Požegi! Dodatno, Slavonski Brod je, kao kao šesti najveći grad u RH, tri puta veći grad od male Požege, a Brodki sud ima višestruko više predmeta godišnje, i ima osjetno više djelatnika! Kažu požeški političari da Požegi gravitira veći broj stanovnika. Vi se šalite, zar ne?!! Širi Slavonski Brod ima više stanovnika od cijele požeške kotline + grada Požege, a da i ne spominjemo velika sela u okolici Broda, kao što su Velika Kopanica, Garčin, Donji Andrijevci,... Sibinj, Batrina, Oriovac ... Dakle, prema vašoj je logici suvislo da mnogo više odvjetnika, klijenata, sudionika postupka, ... iz mnogo većeg Sl. Broda dolazi u malenu Požegu, nego da je obrnuto, što bi zdrava logika nalagala?!! Smiješno i jadno! Požega jedva ima malo preko 25 000 st. dok je u Sl. Brodu najmanje tri puta više stanovnika, a službeno broji preko 64 000 st. i najveći je Hrvatski grad iza Zadra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije