Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sjećanje na vrijeme kada je Cibalae bila dio Rimskog carstva

Kako se živjelo u rimskim Cibalama, Vinkovčani mogu vidjeti ovog vikenda na Rimskim danima u Vinkovcima
18. svibnja 2013. u 11:19 0 komentara 10 prikaza
muzej vinkovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Povodom Međunarodnog dana muzeja i u sklopu prve manifestacije Rimski dani u Vinkovcima, Vinkovčani ovih dana imaju prigodu pogledati nekoliko zanimljivih izložbi i sudjelovati u događanjima kojima se priziva u sjećanje vrijeme kada je Cibalae bila dio Rimskog carstva.

Otvorena je izložba fotografije \"Kako su Vinkovčani otkri(va)li Cibalae?\" koja predstavlja arheološka iskapanja u Vinkovcima, u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač, postavljeni su arheološki crteži Krešimira Rončevića koji je već dugi niz godina nezaobilazno prisutan u hrvatskoj arheologiji - od terenskih crteža, rekonstrukcija nepokretnih nalaza na terenu, idealnih rekonstrukcija građevina i naselja, pa do pokretnih nalaza, među kojima je i njegov crtež Apoksiomena. U prizemlju muzeja je postavljena arheološka izložba \"Prvi nalazi s avarskodobne nekropole iz Nuštra\" i \"Spašena baština\" na kojoj su izloženi arheološki nalazi iz vinkovačkog kraja što su ih pronašli, a tako i spasili, amateri sakupljači i suradnici Gradskog muzeja.

Kako se živjelo u rimskim Cibalama, Vinkovčani mogu vidjeti ovog vikenda na Rimskim danima u Vinkovcima. Tu mogu vidjeti dječje rimske igre, rimsku hranu, radionice, gladijatore i njihovu opremu, ali i gladijatorske borbe, žonglere s vatrom i poslušati predavanja na temu rimskog prava jer se ova manifestacija održava pod sloganom \"Lex Romana - Pax Evropea\" ili \"Zakon rimski - mir europski\". Manifestacijom se želi ukazati kako je područje današnjih Vinkovaca u rimsko doba doživjelo civilizacijski procvat kao što to očekuje Hrvatsku ulaskom u EU.

>> Ovaj tjedan možete besplatno u muzej

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.