Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan autizma

Sjajan prizor: Zgrade Vlade i Sabora osvijetljene u plavo

Vlada Sabor (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/12
02.04.2013.
u 13:58

Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi, poručio je Željko Jovanović. Rajko Ostojić rekao je kako je autizam izašao iz sive zone

Po prvi puta u utorak navečer su u znak podrške osobama s autizmom, povodom Dana autizma, zgrade Vlade i Sabora osvijetljena u plavo.

Ranije je tradicionalnim puštanjem plavih balona s Markova trga i održanim okruglim stolom u Hrvatskom saboru u Zagrebu je pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje" obilježen Svjetski dan autizma. Naime, u Hrvatskoj je 8.000 osoba s autizmom koji čekaju primjerena rješenja poput razvojnog tretmana autizma, bolje skrbi, stambenih zajednica, odgojno-obrazovne integracije i mnoge druge. Da je situacija hitna svjedoči i podatak kroničnog nedostatka stambenih zajednica, centara za autizam diljem Hrvatske. Na primjer, samo u Zagrebu oboljeli od autizma na raspolaganju imaju tek dvije stambene zajednice.

- Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi. Osobama s autizmom želimo omogućiti da razviju svoje vještine za kvalitetan život - poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je pak zadovoljstvo što je autizam izašao iz sive zone.

Konkretne mjere tek u Zagrebu

- Rana intervencija pokazuje značajan napredak - zaključio je Ostojić, ipak poručujući kako Hrvatska na tom području jako zaostaje. Svim okupljenima na okruglom stolu naglasio je kako treba standardizirati mjerne instrumente i hitno osigurati timove stručnjaka osobama s autizmom.

- Sustavna briga o tim osobama ne postoji i na tom području Hrvatska ima veliki problem. Kod nas se 25 godina ništa nije promijenilo po pitanju sustavne skrbi - poručila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Na okruglom stolu jasno je naznačeno kako su konkretne mjere poduzete tek u Zagrebu. Završena je sanacija stacionara i započet je arhitektonski natječaj za novi centar za korisnike do 21 godine koji će se graditi u Oporovcu. Podršku za obilježavanje Svjetskog dana autizma dali su Sanja Musić Milanović, Milan Bandić, Josip Leko, Višnja Fortuna, Vesna Škulić, Božica Šimleša i brojni drugi političari.

Zgrada Vlade u plavom

- Vrlo je važno da postoji solidarnost i civilno društvo i da se građanima osvijeste problemi autizma - poručio je Leko.

- Jasno je da je došlo do pomaka unutar države i međuresorske suradnje. Danas simbolično osvjetljavanje zgrade Vlade daje jasnu poruku da je Vlada konačno prepoznala da je potrebno zajedničko djelovanje. Nadam se da će problem autizma biti zdravstveni a ne socijalni problem i da će se ono prepoznavati u najranijoj životnoj dobi kako bi se djecu moglo što ranije uključiti u terapijske postupke - poručila je  ranije Sanja Musić Milanović.

>> Humanitarni koncert 'Mali dom za velike ljude'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije