Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PENCE:

SAD će uskoro objelodaniti dosad najoštrije sankcije protiv Sj. Koreje

Mike Pence
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2018.
u 10:52

Nazivajući Sjevernu Koreju "najrepresivnijim režimom na planetu" Pence je kazao da će SAD i saveznici među kojima je i Japan zadržati maksimalni pritisak na Pjongjang

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u srijedu da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Pence je, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom kazao da će SAD uskoro objelodaniti "do sada najteže i najagresivnije gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje".

Nazivajući Sjevernu Koreju "najrepresivnijim režimom na planetu" Pence je kazao da će SAD i saveznici među kojima je i Japan zadržati maksimalni pritisak na Pjongjang sve dok ta zemlja ne poduzme korake prema "potpunoj, provjerivoj i bespovratnoj" denuklearizaciji.

Pence, koji boravi u Tokiju na putu na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, govorio je na početku susreta s premijerom Shinzom Abeom  za koji se očekuje da će pokazati  američko-japansko sigurnosno savezništvo suočeno sa sjevernokorejskom prijetnjom.

"I dalje ćemo stajati rame uz rame s japanskim narodom, narodom Južne Koreje i svojim saveznicima i partnerima širom regije dok ne postignemo  globalni cilj - denuklearizaciju Korejskog poluotoka", rekao je Pence.

Ranije je Pence obišao postrojenje s raketnim sustavom PAC-3, japansku posljednju crtu obrane od svakog mogućeg sjevernokorejskog napada projektilima. 

Nakon razgledavanja sustava Pence se rukovao s pripadnicima snaga za samoobranu, kako se naziva japanska vojska. Bio je u pratnji japanskoga ministra obrane Itsunorija Onodere i japanskog najvišeg vojnog dužnosnika Katsutoshija Kawana.

Penceov put u Južnu Koreju od četvrtka vremenski se poklapa s dolaskom na igre ceremonijalnog čelnika Kim Jong Nama, najvišeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je ušao u Južnu Koreju nakon Korejskog rata 1950-1953. koji je završio primirjem. U Južnu Koreju će, prema informacijama objavljenima u srijedu, doputovati i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima no predsjednik Donald Trump izrazio je sumnje u to da će ubrzo biti američkih pregovora s Pjongjangom.

Pogledajte i nuklearne prijetnje Sj. Koreje:

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
11:20 07.02.2018.

zabraniti će im korištenje naziva 'koreja'!!! zabraniti premještanje oblaka kroz njihovo područje, čak ni vjetrovi više neće smjeti preko tog teritorija. svim ribama je već poslana naredba da ne ulaze u njihove teritorijalne vode. sunce je dobilo zadatak da više ne obasjava sjevernu koreju, a mjesec da se sakrije iza oblaka ili zavjese, kad bi trebao proći iznad. jedini koji smiju prolaziti i padati na to područje su meteori i svemirski otpad od satelita i drugih ljudskih novotarija. sjevernokorejcima se zabranjuje gledanje u nebo, jer to nije njihovo. moraju smanjiti i količinu udahnutog zraka. zabranjuje im se kretanje od 6.00 do 22.00 svakog dana. zabranjenja im je sjetva svih poljoprivrednih kultura, rušenje drveća u šumama, iskop ruda, ugljena, vađenje nafte i plina. ukidaju se škole i sve obrazovne i znanstvene institucije. zabranjuje radio, televizija, i uporaba 56k modema, jedinog načina pristupa internetu. eto, to tražimo mi, javnost, međunarodna, tj, amerika. mi, 'svijet', 'saveznici', tražimo od koreje da prestane postojati. to bi zapad htio. zapad koji svakog dana ubije desetke neposlušnih po drugim zemljama traži nešto od zemlje koja nije u zadnjih 60 godina ubila niti jednog stranca.

ZA
Zapadnjak
13:07 07.02.2018.

zasto bih ja, ili bilo tko drugi, navijao za sjevernu koreju? radi se o zemlji koja provodi crvenu ekonomiju siromastva, brutalno krsi ljudska prava...SAD je u svakom pogledu bolja zemlja od sjeverne koreje, ima bolje i vece veze s hrvatskom i provodi razumnu ekonomiju slobonog trzista koja iz godine u godinu povecava zivotni standard ljudi koji zive u njoj...

5S
505.scrtom
23:14 07.02.2018.

Evo baš kada su na dobrom putu uzpostavljanju dobrosusjedskih odnosa između dviju Korea a možda i više, ti već dosadni kauboji pokušavaju to porušiti ali ono tipično za njih zavadi pa vladaj.Pa ostavite te Korejce na miru da sami odluče što je za njih najbolje.Zbog čega trebaju gurati nos tamo gdje netreba.Dosadili su već i bogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije