Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječko-baranjski župan

Šišljagić donio na sud bunt od 25.000 kuna da pokaže kako je nevjerojatno da ih je uzeo i stavio u džep

Vladimir Šišljagić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
16.05.2016.
u 13:31

– Evo, stavit ću i kutiju Marlbora, pogledajte kako to sad izgleda! Zar sam se takav vratio u hotel, gdje je bio i jedan sudac, kao nakupac konja ili mentalno retardirani čovjek? – pokazivao je i objašnjavao Šišljagić

Buntom novčanica, njih 50 po 500 kuna, mahao je usred sudnice Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, kojemu se sudi za izvlačenje 122.000 kuna iz županijske blagajne. Živopisno je tako htio u svojoj obrani pokazati kako je nerealna tvrdnja Zlatka Maksimovića da je on za sebe uzeo 25.000 kuna od poduzetnika Vlade Kolaka, a bio je to, tereti se, novac od poticaja isplaćenih ranije iz županijskog proračuna. Primopredaja se, prema optužnici, zbila na rođendanu Maksimovićeve kćeri u hotelu Central 2011.

– Evo, ovo je 25.000 kuna. Tvrde da sam ih uzeo i stavio u džep košulje kratkih rukava, kakvu imam na sebi. Stavit ću i kutiju Marlbora, koju su spominjali, iako ja pušim Ronhill – pokazivao je Šišljagić, slažući novčanice i cigarete u džep, kako se to navodno zbilo u hotelskom hodniku.

– Pogledajte kako to izgleda! Zar bih se takav vratio na proslavu, gdje je bio i jedan sudac, kao kakav nakupac konja ili mentalno retardirani čovjek? – uzrujao se župan. Poduzetnika Kolaka upoznao je, tvrdi, tek u USKOK-u, na ispitivanju.

– Jeste li imali istu tu košulju na rođendanu? – zanimalo je kasnije tužitelja Darka Dodiga.

– Nemam pojma! – odgovorio je.

– A kakva je kuverta bila? – nastavio je Dodig.

– Donio sam na sud najmanju kuvertu, kakvu su opisali Zlatko i Ana Maksimović, odnosno kako su lagali – nadovezao se optuženik.

Podsjetimo, župana Šišljagića i Martina Marolina, bivšeg pročelnika županijske Agencije za razvoj, tereti se da su pronalazili poduzetnike od povjerenja i njihovim tvrtkama isplaćivali bespovratne poticaje iz proračuna. No, poduzetnici su, prema optužbi, i do 80 posto tog iznosa morali vratiti u ruke Šišljagiću i Marolinu. Optuženici su novac, smatraju tužitelji, uzimali sami ili posredstvom Zlatka Maksimovića. Maksimović se, pak, ranije nagodio s USKOK-om.

– Odbacujem sve optužbe! Nikada u životu niti sam tražio, niti sam uzeo, niti sam dobio na dar ijednu jedinu kunu od Zlatka Maksimovića, a nisam to ni očekivao – istaknuo je Šišljagić.

Ukupno 625.000 kuna pomoći, naveo je, isplaćeno je na račune 21 tvrtke u 2011., a godinu poslije 535.000 kuna za 15 poduzeća. Raspisivanje natječaja za to, istaknuo je, nije bilo potrebno jer je bila riječ o malim iznosima, dovoljan je temelj bila Odluka o izvršavanju proračuna.

Maksimovića je upoznao, ispričao je, još 1988. u osječkoj bolnici, gdje su obojica liječnici. Obiteljski se, kaže, nisu družili, no surađivali su i sastajali se zbog politike jer je Maksimović bio predsjednik županijske Skupštine, najprije iz redova SDP-a, pa i HDSSB-a, u koji je prešao u siječnju 2011.

– Da, jednom mi je kući donio sirnicu koju je poslala nekakva njegova prijateljica. Drugi je put donio rakiju jabukovaču, za koju je rekao da ju je darovao neki poznanik – kazao je Šišljagić. Osvrnuo se tako, naime, na iskaz Zlatka Maksimovića koji je utvrdio da je uz sirnicu i rakiju županu donio i 40.000 kuna, a novac i "žesticu" poslao je Vlado Kolak.

Uvjeren je kako ga Maksimović tereti jer su kolege iz HDSSB-a ranije proslijedile Odvjetništvu pismo u kojem ga se povezivalo s primanjem mita, a poslije je razriješen i s političkih funkcija, "čime je izgubio povlastice i naknade".

>>'Nisam negodovao, samo sam pitao zašto su mi dali novac kada mi ga uzimaju'

>>'Ima županija u kojima je i do 80 posto zemljišta neobrađeno'

Ključne riječi

Komentara 14

KO
korlat
14:29 16.05.2016.

Kako je LEKAR JNA duhovit.

Avatar elkomandante
elkomandante
16:15 16.05.2016.

Šišljagiću, ti i tebi slični samo vam još fali umobolnica...

BD
boxing day
17:12 16.05.2016.

a Vlado Kolak inače se bavi i jabukama uz građevinu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije