Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Siščani uz bolnicu 40 godina bez asfalta na 40 metara dugoj cesti

Četiri obitelji u središtu grada same šljunčaju ulicu, nemaju ni kanalizaciju, a bez riješene odvodnje oborine im se slijevaju u garaže i dvorišta
03. siječnja 2011. u 13:57 2 komentara 5 prikaza
\'01.12.2010., Sisak - Stanovnici Ulice dr.Ive Pedisica ljuti su na gradsku vlast sto 40 godina nije asfaltirala njihovu ulicu. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Četrdeset godina odvojak Ulice dr. Ive Pedišića u Sisku, dugačak oko 40 metara, slijepo je crijevo za tamošnjeg 21 stanara koji još uvijek čeka asfalt, kanalizaciju i odvodnju. Četiri obitelji žive tik do Opće bolnice, a vodu su dobile tek prije tri godine. Za struju su kopali sami, dok i puteljak, improviziran umjesto ceste, iz godine u godinu isto tako održavaju sami.

Njihovih ruku djelo

Izračunali su kako su sve do sada na nasipavanje potrošili najmanje 25 prostornih metara šljunka. Također, najveći dio vode s Vinogradskog brda slijeva im se u garaže i dvorišta. Još kada posjetitelji pacijentima ne mogu naći mjesto za svoje automobile u krugu bolnice, ne libe parkirati im se na travnjake uz kuće, time samo pojačavajući blato, ljuteći se kada im stanari Pedišićeve uopće prigovore. Ni ralica nikada nije stupila na njihovo tlo.

– Naš je zahtjev opravdan. U ovih 40 godina čak šest roditelja nije doživjelo asfaltiranje 40 metara naše ulice. Nadamo se da će se ove godine konačno naći minimum sredstava u proračunu. Prvi put se obraćamo medijima, na što nas je potaknuo tekst Večernjeg lista o stanarima sela Bijelih Voda koji će, na obećanje županice, dobiti asfalt nakon 20 godina – kaže Petar Nikšić. Prije tri godine za dlaku im je izmaknula prilika da se riješi njihov problem; projekt je već bio napravljen, ali Gradu Sisku kao prioritet nametnula se sanacija brda Vinogradske ceste.

– Kad sam se ovamo doselio, na ovom je mjestu bila livada. Sve smo svojim rukama napravili. Zar je toliko teško urediti nekoliko metara ulice? – pita opravdano Ivan Andres. Bezgranično strpljenje za svaku im je pohvalu, a zahvaljujući slozi ipak su sami sebi omogućili minimum uvjeta u zaboravljenom odvojku.

Za realizaciju novca nema

– Zbog smanjenih sredstava u proračunu Grad Sisak nije mogao realizirati taj projekt, a isto tako zbog ograničenih sredstava za ovu godinu zahvat nije uvršten u program gradnje. Za odvojak Ulice dr. I. Pedišića izrađena je projektna dokumentacija i ishođene su potrebne dozvole za gradnju. Osim prometnice, u to je uvrštena i gradnja oborinske kanalizacije, odnosno priključak slivnika na kanalizaciju. Potrebna su i tri nova revizorna okna, što povećava troškove gradnje – kaže pročelnik za komunalne djelatnosti M. Mikić.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • mani102:

    naravno da nema novca jel tu se nemože puno ukrast da je 4 kilometra onda bi bilo novca ovako malo metara mala krađa

  • sveznalica100:

    A i za tako malo metara nitko iz elitne politike(gradske i državne) ne bi mogao biti značajan na dan otvorenja