Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trošak gradnje

Siščani će novu dvoranu platiti 261 mil. kn umjesto 158 mil. kuna

'sisak - 04.03.2010.., Sisak - Na gradilistu gradske sportske dvorane strojevi sada miruju. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'NIkola Cutuk/PIXSELL'
04.03.2010.
u 18:00

Gradska uprava još je 2008. godine podnijela kaznenu prijavu zbog pogrešaka u projektu, koje će porezne obveznike na kraju stajati milijune. Istraga nije dovršena.

Troškovi gradnje gradske sportske dvorane porasli su za sto milijuna kuna, odnosno za dvije trećine prvotno ugovorenog iznosa!

U veljači 2008. godine, naime, gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predstavnik Epsilon gradnje Tomislav Topić potpisali su ugovor, vrijedan 198 milijuna kuna, o gradnji i zakupu triju zgrada, uključujući gradsku sportsku dvoranu. Od toga se na školsku dvoranu u Budaševu i vrtić u naselju Zelenom brijegu odnosilo 40 milijuna kuna, a ostatak, 158 milijuna, na trošak gradnje i zakupa velike sportske dvorane. Tada se mislilo da je sve riješeno, no prekjučer je grad raspisao natječaj za drugu fazu, odnosno nastavak gradnje dvorane, u vrijednosti 103,2 milijuna kuna. Drugu fazu 2008. godine pak nitko nije spominjao.

Čudan splet okolnosti pratio je gradnju. Prvo su se ispriječile velike količine otpada na gradilištu, koje je trebalo ukloniti. Ondje je, naime, nekoć bilo gradsko odlagalište smeća. Zatim se utvrdilo kako projektom nije predviđeno opremanje dvorane, a iskrsnuo je i niz nedostataka u projektu, koje je trebalo ispraviti. U studenome 2008. godine to su shvatili i u gradskoj upravi Siska, pa je rečeno da su dodatni troškovi 40 milijuna kuna. Gradonačelnik Pintarić podnio je zato kaznenu prijavu.

– Ovdje je riječ o jako velikom novcu i jako velikim pogreškama odgovornih osoba. Stoga ćemo policiji i Državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave protiv stručnih osoba koje nisu napravile posao odgovorno – rekao je tada Pintarić, no do danas istraga nije gotova.

– Smeće smo morali nekad odvesti s toga mjesta – opravdava danas gradonačelnik dio novih troškova, koji su se popeli na vrtoglavih 261 milijun kuna, koliko će, na kraju, sisačke porezne obveznike stajati sportska dvorana.

– Mi smo u ovom drugom natječaju obuhvatili ono što je nedostajalo u prvotnom projektu i to smo morali formulirati slično kao i prvi natječaj – rekao nam je predsjednik sisačkog Gradskog vijeća Veljko Novak, ujedno i član povjerenstva koje će odlučivati o novom natječaju.

A kao šlag na kraju, nakon isteka 15-godišnjeg zakupa za dvoranu, postoji šansa da dvorana i ne bude sisačka jer će grad imati pravo prvokupa, ali samo prema najboljoj ponuđenoj cijeni na natječaju.

Komentara 2

TC
tomo crni
08:27 06.03.2010.

katastofa! grad ce placati zakup za dvoranu, a onda ce je nakraju morati kupiti. jesmo li mi ljudi toliko glupi?

Avatar m_m
m_m
18:09 08.03.2010.

Jesmo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije