Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šišanje stoji oko 400, a ulaznice za kino 120 kuna. No, ja sam prezadovoljna

- Radimo puno, i mi studenti, ali i profesori, no budući da se rezultati vide, to mi nije problem - kaže doktorandica iz Krapine Nataša strabić.
07. siječnja 2015. u 21:00 35 komentara 18750 prikaza
Nataša Strabić
Foto: Privatni album

Krapinčanka Nataša Strabić (28) u britanski je grad Manchester otišla potkraj kolovoza 2012., i to automobilom sa svojim dečkom.

– Oko 2000 kilometara kao mladi i “ludi” prešli smo u samo dva dana, i to s isprintanim kartama. Zaista ne znam kako smo se uopće uspjeli snaći u Manchesteru jer su autoceste u Velikoj Britaniji savršeno označene, ali ulice u gradovima baš i ne – govori Nataša, koja je ondje dobila mjesto doktorandice i punu stipendiju na projektu profesora Nicka Highama, vodećeg svjetskog stručnjaka iz numeričke matematike.

Kino 120 kuna

– A to je područje kojim sam se željela baviti. Odlazak je značio odustajanje od doktorata u Hrvatskoj, za koji sam si sama plaćala školarinu, i sve početi iznova. No, uvjerila sam se da su Manchester i Zagreb dva potpuno neusporediva svijeta – ističe Nataša, dodajući kako je i njezin dečko, doktor matematike Vedran Šego, dobio posao kao gostujući znanstvenik.

Stipendija joj se isplaćuje svaki mjesec i pokriva joj školarinu, ali i sve ostale životne troškove. – Cijene u dućanima, kao i cijene benzina, otprilike su iste kao u Hrvatskoj, no ovdje su puno skuplje stvari koje uključuju ljudski rad. Obično muško šišanje stoji oko 400 kuna, ulaznice za kino 120, a ručak u pizzeriji ili pubu, dakle ne u nekom spektakularnom restoranu, minimalno 200 kuna po osobi. No, ja sam prezadovoljna. Radimo puno, i mi studenti, ali i profesori, no budući da se rezultati vide, to mi nije problem. Rad vikendom se podrazumijeva, no nije neuobičajeno da mi se i mentor javi u subotu navečer s nekom idejom. Vani voditelje projekata ne financira država, nego druga tijela. Od tog se novca financiraju doktorske stipendije, odlasci na konferencije, računalna oprema, ukratko, sav znanstveni rad. Stoga se i te kako očekuje da se uloženi novac opravda rezultatima – ističe Nataša.

Šalovi i kape za kuću

Što se tiče smještaja, stanovi s razumnom stanarinom u Velikoj Britaniji puno su lošije kvalitete nego što smo mi navikli, gradnja je stara i često bez izolacije, a grijanje je dosta skupo.

– Stoga nije neobično da ljudi nose šalove i kape i u kući. Internetska veza je, na naše veliko čuđenje, puno lošija nego u Hrvatskoj, ali najsmješnija stvar su odvojene slavine za ledenu i kipuću vodu. No, Britanci su ljubazni i srdačni, imaju izuzetno topao smisao za humor, a ni kuhinja im nije loša – opisuje Nataša Strabić.

>>Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

>>Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Velika Britanija

Udaljenost 
OD RH: 1750 km


STANOVNIKA: 64,1 milijun


BDP: 2522 milijarde USD

PROSJEČNA PLAĆA: 2780 USD

STOPA NEZAPOSLENOSTI: 6

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • billynik:

  I večernjak i dalje nastavlja s poticanjem iseljavanja. Sramotno.

 • Deleted user:

  Već sam se bio zabrinuo da danas nitko nije odselio. Sreća da VL dežura non stop.

 • Avatar Ada
  Ada:

  Opet propaganda iseljavanja mladih iz Hrvatske! Hajde, hrvatski portali, pokušajte iznaći načina da mlade zadržite u Hrvatskoj, a ne da ih potičete na odlazak. Nećete objaviti priče onih kojima vani i nije tako sjajno?