Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potreba sve veća

Sisak u siječnju dobiva prvu socijalnu trgovinu

Namirnice za buduću socijalnu trgovinu prikupljaju se u Crvenom križu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
12.12.2014.
u 11:31

Građani se mogu uključiti u prikupljanje namirnica kroz akciju Crvenog križa

Da postoji potreba za socijalnom trgovinom u Sisku s oko 6.000 nezaposlenih, među kojima su i brojni bivši radnici Željezare i Herbosa, ne treba ni govoriti. Nažalost, mnogima od njih nedostaje ono najosnovnije.

Za stotinu osoba

O tome svjedoči i sve duža lista čekanja za pučku kuhinju Caritasa Sisačke biskupije, rastući broj zahtjeva za jednokratne pomoći iz gradskog proračuna te obitelji koje kucaju na vrata Crvenog križa. Upravo je njihovo Gradsko društvo iz tih razloga pokrenulo socijalnu trgovinu koja će vrata otvoriti u siječnju, a prikupljanje donacija kako bi popunili police upravo je u tijeku.

– Konačnu brojku ugroženih obitelji i građana još nemamo, sada ih je evidentirano 800 u potrebi. Za uključivanje stotinu osoba u ovaj oblik pomoći komisija će ovih dana složiti kriterije. To su izrazito socijalno otežane prilike bez značajnih sredstava i tu ćemo odrediti limit primanja po članu kućanstva. Orijentirat ćemo se na obitelji s više djece– kaže ravnatelj Igor Čičak. Napominje da i inače svakoga mjeseca podijele sto prehrambenih paketa najosjetljivijoj kategoriji, ali da ni sa socijalnom trgovinom neće moći zadovoljiti svačije potrebe. Olakšati život samo jednoj obitelj, ističe, već je mnogo. Lokacija buduće socijalne trgovine za sada je nepoznata jer na adekvatni gradski prostor još uvijek čekaju. No prvi paketi donacija pristižu i skladište se u prostorijama Gradskog društva. Naime, građani se tijekom cijeloga prosinca mogu uključiti u Akciju solidarnosti namijenjenu prikupljanju materijalnih dobara i priloga za pomoć najugroženijima.

Ubaciti u košare ili donijeti

Dio pomoći dijelit će im se i u blagdanskom razdoblju. Siščani tako artikle za svoje sugrađane mogu ostaviti u za to označenim košarama Crvenog križa u trgovačkim centrima Kaufland, Interspar, KTC, Getro i Konzum do ponedjeljka, a nakon toga donijeti ih u Gradsko društvo u Tomislavovoj ulici između 8 i 15:30 sati.

– Prioritet su dječja hrana i pelene, kao i konzervirane namirnice. Prikupili smo jedan dio, ali potreba nam je i dalje velika – zaključio je ravnatelj Čičak.

Komentara 2

DR
dragica949
22:58 12.12.2014.

Koja sreća i ponos što se otvaraju bogečki dučani.To nam je minuli rad svih naših dosadašnjih vlada,dvadeset pet godina od hrvatske samostalnosti

AJ
ajam
23:29 12.12.2014.

Napokon prvi rezultati socijalnog blagostanja u samostojnoj drzavi , drzave u kojoj vlada pravo i postenje. Ovo je dobar znak da se je isplatilo boriti za poredak u kome , oni koji rade imaju , a - neradnici - ,adnici - , neka imaju onoliko koliko rade. Vazno je biti u EU i uvijek ce netko ubaciti u kosaricu za gladne. Mislim da ce Sisku trebati malo veci kontejner za konzerve , uzimajuci u obzir skoro zatvaranje rafinerije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije