Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuju jedan autobus

Sisak spreman za prihvat izbjeglica: I mi smo 1991. godine završili u izbjeglištvu zbog rata

izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
16.09.2015.
u 15:54

Zbog aktualne izbjegličke krize i nedostatka spremnih kapaciteta za prihvat izbjeglica u Sisak se odlučilo smjestiti ranjive skupine koje ne žele tražiti azil u Hrvatskoj ili se odbijaju registrirati

U Sisku i Kutini spremni su za doček prvih izbjeglica. Kako doznajemo u Sisku se, za sada, očekuje jedan autobus s ranjivim skupinama izbjeglica poput obitelji s djecom, maloljetnika i starijih. Riječ je o 50 izbjeglica koji će biti smješteni u dijelu vojarne na Viktorovcu koju koristi Specijalna policija, a koji je prije pola godine prenamijenjen u privremeni smještaj za osobe uhvaćene u ilegalnom prelasku granice.

Zbog aktualne izbjegličke krize i nedostatka spremnih kapaciteta za prihvat izbjeglica u Sisak se odlučilo smjestiti ranjive skupine koje ne žele tražiti azil u Hrvatskoj ili se odbijaju registrirati. Prvi autobus očekuje se popodne, a ukupni kapacitet je stotinjak mjesta.

Crveni križ koordinira njihov smještaj te će iz Zagreba uskoro i krenuti kamion s hranom i potrepštinama za sisačko prihvatilište. Na Facebooku Siščani koordiniraju skupljanje igrački, slatkiša i hrane za djecu koje će donirati izbjeglicama. U Centar za azilante Kutina, koji postoji već dulje vremena, bit će, doznajemo, mjesta za 150 izbjeglica, tražitelja azila. Njihov dolazak očekuje se za nekoliko sati. Župan Sisačko-moslavački rekao je da su spremni za prihvat izbjeglica.

 – Spremni smo za ovu situaciju. I mi smo u ovo doba 1991. godine završili u izbjeglištvu zbog rata. Moramo suosjećati s ljudima u nevolji. U suradnji s policijom stotinjak izbjeglica bit će smješteno u Sisak i oko 150 u Kutinu gdje već postoje spremni kapaciteti. Ako bude trebalo još, sazvat ćemo krizni stožer da odredimo nove lokacije po potrebi – rekao je župan Ivo Žinić (HDZ).

– Sisak i Siščani spremni su bez predrasuda i u skladu s našim mogućnostima prihvatiti izbjeglice, koji će svoje privremeno utočište naći u našem gradu.  I sami smo, kada nam je bilo potrebno, dobivali pomoć drugih ljudi. Očekujemo dolazak 50 žena i djece danas u večernjim satima, koji će biti prihvaćeni u vojarni na Viktorovcu. Cijeli postupak vezan uz dolazak izbjeglica vodi Ministarstvo unutarnjih poslova u partnerstvu s Gradskim društvom Crveni križ Sisak. Nadležne institucije vode brigu o sigurnosti naših sugrađana, kao i o humanitarnoj strani prihvata izbjeglica. Pozdravljam spremnost Siščana da pomognu ljudima u nevolji i  upućujem ih da prethodno kontaktiraju Gradsko društvo Crvenog križa, odnosno da ne donose pomoć direktno u vojarnu na Viktorovcu. U Crvenom križu dobit će informaciju o tome koja je vrsta pomoći potrebna, te sve druge potrebne upute – stoji u izjavi gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

– Sukladno sporazumu s Ministarstvom u Gradu Kutini će biti smještene ranjive skupine, posebno maloljetnici, obitelji s djecom te trudnice. Za sada znamo da se kapacitet prihvatilišta od 100 osoba neće premašivati. Grad Kutina nažalost, nema nadležnosti nad vođenjem prihvatilišta za tražitelje azila, jer cijelim procesom upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Unatoč tome, Grad Kutina stavlja sve svoje mogućnosti na raspolaganje za pomoć u upravljanju novom situacijom. Prije svega kao čovjek, a zatim i kao gradonačelnik Kutine, želim da svako dijete koje dođe u naš grad dobije svu potrebnu skrb i zaštitu. Grad je već iskazao svoju humanost prema ljudima u potrebi, a moja želja je da se sve izbjeglice, koje su bile primorane napustiti svoje domove u potrazi za sigurnosti, u našem gradu osjećaju prije svega kao ljudi – rekao je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.

U Kutini se, inače, ove nedjelje lansira inicijativa Kufer, dio projekta "Budimo ljudi". Kufer okuplja javne osobe koje i same imaju izbjegličko iskustvo iz vremena rata, među kojima su se našli brojni glumci, glazbenici i predstavnici lokalnih zajednica u lokalnim sredinama, u kojima postoje centri za tražitelje azila, poput Kutine i Zagreba. Nastupit će Sara Renar, Dubioza Kolektiv i drugi.

>> Kombiji i autobusi s izbjeglicama iz Tovarnika krenuli put Zagreba, Siska i Kutine

>> Podijeljene reakcije u Tovarniku: Jedni izbjeglicama nose hranu, drugi ne skrivaju strah

Komentara 24

Avatar majmunranko
majmunranko
13:29 16.09.2015.

"ne žele tražiti azil u Hrvatskoj ili se odbijaju registrirati"...Ma hajde, a kako su onda ušli u Hrvatsku? Ima li Hrvatska uopće granicu, vladu, ustav, zakone?

CI
cicibela
13:35 16.09.2015.

72% ovih migranata su mladi muškarci. Oni su vjerojatno "ranjiva" skupina jer su svoje starce, žene i djecu ostavili na ratom ugroženom području ili u kampovima u Turskoj. Sad zamislimo da su i naši muškarci tako bježali pred ratom 90-tih. Odmah mi milosrđe proradi kad to pomislim.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:36 16.09.2015.

E da je ona zupanica Lovric-Merzel na vlasti, sve bi to odmah zaposlila u Zupaniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije