Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina ljudima

Sisak: Počelo suđenje ocu koji je kćer prodao za konja i 3000 kn

cigani prodali kćer (1)
Nikola Ćutuk/PIXSELL
14.05.2012.
u 12:18

Otac djevojčice, kako je ustanovljeno, kupio je konja od 70-godišnjaka iz Ruča u turopoljskoj općini Orle. Kako nije imao 5000 kuna da mu plati, dogovorili su se da mu prodavač doplati još 3000 kuna i odvede djevojčicu.

Zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i ropstva na Županijskom sudu u Sisku počelo je suđenje protiv optuženog S. T. (39) iz sisačkog romskog naselja Capraške Poljane. Budući da je kazneno djelo počinjeno na štetu malodobne osobe, sutkinja Snježana Mrkoci odlučila je da rasprave budu zatvorene za javnost.

Službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta PU sisačko-moslavačke, kako je još lani bilo priopćeno, proveli su kriminalističku istragu nad 39-godišnjakom i njegovom 33-godišnjom nevjenčanom suprugom zbog sumnje da su da su potkraj veljače 2011. godine svoju malodobnu djevojčicu, kojoj je tada bilo 14,5 godina, "prodali" za 8000 kuna. Otac djevojčice, kako je ustanovljeno, kupio je konja od 70-godišnjaka iz Ruča u turopoljskoj općini Orle. Kako nije imao 5000 kuna da mu plati, dogovorili su se da mu prodavač doplati još 3000 kuna i odvede djevojčicu. Ubrzo je prodavač došao po djevojčicu sa svojim 35-godišnjim sinom.

Na sudskoj bi se raspravi trebalo razjasniti je li djevojčica prodana za udaju, kako tvrde neki, ili samo da im služi i tako "odradi" dug pa da se vrati, kako kažu drugi svjedoci iz Capraških Poljana. U dogovoru s djelatnicima Centra za socijalnu skrb u Sisku djevojčica je vraćena kući te je nastavila školovanje.

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva na sisačkom području koji predstavljaju kazneno djelo trgovine ljudima i ropstva. U Capraškim Poljanama tvrde da u njihovu romskom naselju već godinama nema takvih običaja, čak ni maloljetničkih brakova. Inače, za kazneno djelo iz članka 175. stavka 2. Kaznenog zakona, za stavljanje u ropski odnos ili preprodaju maloljetne osobe radi iskorištavanja ili u druge svrhe predviđena je zatvorska kazna od najmanje pet godina.

Komentara 22

IB
istina_boli
12:32 14.05.2012.

Prodavac je cigo, a kupac je Hrvat. Za cigu me ni ne cudi, ali Hrvat da se spusti na nivo cige, e tu ga bas pretjera.

DU
Deleted user
12:57 14.05.2012.

a kad netko kaze da ne zeli rome u svom susjedstvu, taj je onda sovinist. kako ces ti natjerati ovakvu mazgu da se uklopi u okolinu. Ako mi nije bio problem da proda svoju kcer, hoce li mu bit problem da ukrade iz necijeg dvorista kokos ili nesto vrijednije??? Nek se javi tko bi ovakvog susjeda htio imat.....

FE
Felicijen
15:22 14.05.2012.

Sude mu jer je previše naplatio ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije