Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sisak na jedan dan postao središte zrakoplovstva

Aeromiting u počast poginulim braniteljima, čiji je program iz godine u godinu sve bogatiji, postaje sisačka tradicija
19. rujna 2011. u 11:42 1 komentara 258 prikaza
'17-09.2011., Sisak, Sasna Greda - Na aerodromu AK Sisak u Sasnioj Gredi odrzan je tradicionalni 4. sisacki aeromiting na kojemu su posjetitelji mogli vidjeti razne vrste letilica i uzivati u vjestina
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'

Sisak je ponovno barem na jedan dan bio središte hrvatskog zrakoplovstva. Na improviziranom uzletištu u Šašnoj Gredi u subotu se moglo, i na zemlji i u zraku, vidjeti na desetke letjelica svih vrsta, od motornih krila i helikoptera, do ultralakih i sportskih zrakoplova.

U povodu 20. obljetnice hrvatske neovisnisti, te u počast Marijanu Celjaku, poginulom dozapovjedniku 57. bataljuna, kao i drugim poginulim braniteljima, Aeroklub Sisak, četvrti se puta potvrdio kao uzorni organizator zrakoplovnih priredbi.

Uz članove brojnih hrvatskih aeroklubova iz Bjelovara, Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada, Dubrave i Siska, svoje su letjelice i pilotske sposobnosti ljubiteljima zarakoplovstva u programu prikazali i pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a.

Kao i obično, najatraktivniji dio programa bili su akrobatski letovi. Uz ostale majstore svoje su vještine pokazali i vrhunski aktobarski letači Branimir Ambreković, Tomo Poljanec i Jago Štamberger.

Među posjetiteljima Aeromitinga bio je i legendarni sisački sportski i civilni pilot Reno Fekeža. Iako je prestao letjeti prije puna dva desetljeća, ovakve priredbe nikada ne propušta.

– Ovo je zaista fantastično, jer mnogi građani nemaju mogućnosti odlaziti na aeromitinge u druga mjesta. Sa zanimanjem pratim razvoj zrakoplovstva, a ovdje možemo mnogo toga vidjeti - kaže Reno Fekeža.

Uz panoramske letove, padobranske skokove, izložbu zrakoplova, te akrobatski program, posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi jela i pića, te "koncertu pod zvijezdama" sisačke glazbene skupine Volber. Za sve bogatiji program ove priredbe najzaslužniji je agilni predsjednik Aerokluba Sisak Ivan Bionda.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • odisej:

    Ovaj hrvatsko-croeisanski jezik je stvarnio \"zanimljiv\" Najprije \'ZRAKOPLOVSTVO\' pa onda \'AEROMITING\' , sto bi na staroslavenskom jeziku moglo znaciti - \"susret u zraku\". Dodje mi da zapucam, jace nego samokres(nica).