Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački srednjoškolci

Biramo zdravstvo, bilo koji smjer, jer u njemu ima posla

gimnazijalci
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
17.03.2015.
u 23:30

Dosta je učenika otišlo raditi u Njemačku, gdje su plaće više. Većina želi ići raditi u inozemstvo

Krajem veljače na području Sisačko-moslavačke županije bila je 20.071 nezaposlena osoba. Od toga je gotovo 6000 mlađih od 29 godina. Toga su, očito, sve više svjesni i sisački srednjoškolci, koji sve češće biraju one fakultete koji nude brzu mogućnost zapošljavanja, a ne one koji ih zanimaju. Jedan od takvih je i gimnazijalac Dino Kekić.

Mogućnosti i želje

– Prateći situaciju, biram studij koji će mi osigurati posao, i tome dajem prednost pred onime što bi me više zanimalo. Osobno me jako zanima književnost i politika, no s tim je teško doći do posla pa ću na jesen pokušati upisati strojarstvo i neke tehničke fakultete – kazuje nam ovaj učenik 4. razreda, koga smo zatekli na nedjeljnom Danu fakulteta u Sisku.

Pitamo ga i za perspektivu u Sisku.

– Ne ograničava me Sisak. Znam da ću teško ovdje naći posao u strojarstvu ili s FER-om, no tu je Zagreb, gdje ima takvih potreba, ili u inozemstvu. U inozemstvu bih se sigurno mogao zaposliti s društvenim fakultetom prije nego u Hrvatskoj, no tehnički su fakulteti ipak sigurniji u tom pogledu – dodaje Kekić.

I njegove kolegice Gracia Vukorepa i Lucia Sović slažu se s time da treba gledati one studije koje jamče posao. Obje će stoga na medicinu.

– Liječnike trebaju svuda, pa čak i u Sisku. Znamo da su plaće liječnika u Hrvatskoj manje nego vani, no to ne znači da ćemo prvo i tražiti posao u inozemstvu – kazuju nam gimnazijalke. Pitamo ih što ako ne uspiju na medicinu, gdje je broj studenata ipak limitiran.

– I dalje ostajemo u zdravstvu. Prijavit ćemo se za druge zdravstvene studije, npr. stomatologiju. Zdravstvo nam je izbor – ističe Gracia, koja je došla provjeriti ponudu 20-ak fakulteta koji su se predstavili u Sisku. 

Materijalni dobitak

A ponudu su provjeravali i Emir Mulalić i Matea Pavlenić, učenici 5. razreda medicinskog smjera SŠ Viktorovac.

– Iako se i sa srednjom školom relativno brzo možemo zaposliti, savjet je svih da idemo dalje na zdravstvene smjerove. Dosta učenika iz našeg smjera otišlo je raditi ovih godina u Njemačku, gdje su plaće više. Većina namjerava van – rekla nam je Matea dok Emir ipak kazuje kako bi radije ostao u Sisku kad bi tu našao našao posao.

Ističu i kako su već i srednju školu izabrali po principu lakšeg zapošljavanja, a ne vodeći se onim što ih je zanimalo. Čini se da je to trend među mladima, pritisnutima prijetnjom dugotrajnog staža na Zavodu za zapošljavanje.

– Mislim da će materijalni dobitak odabranog fakulteta ipak izazvati određeni stupanj sreće kod mene – rekao je Dino Kekić na pitanje jesu li onda učenici sretni kad biraju škole i fakultete koji ih i ne zanimaju. 

>> Još smo učenici, a nude nam posao u Njemačkoj

Komentara 1

NV
novo vriijeme
06:29 18.03.2015.

U škole kao što je medicinska bi trebali ići ono joji vole taj poziv a ne samo zato što se mogu zaposliti u Njemačkoj , kako je žalosno gledati mladu generaciju bez ikakvog idela ili entuzijazma, nesretan djeca tek su pošli u život i već rade što moraju a ne što vole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije