Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas poduzeća

Sisački holding donio bi godišnje uštede od oko 14 milijuna kuna

holding
Nikola Čutuk/Pixsell
13.09.2010.
u 14:10

Ostaje otvoreno tko će zasjesti u fotelju jedinstvenog trgovačkog društva, a stranačka kontrola mogla bi se osigurati i uz pomoć dva direktora

Da trgovačka društava u vlasništvu Grada Siska posluju loše priznaje i sam vlasnik, zbog čega će uskoro svojih devet tvrtki ujediniti u holding, po domaći nazvan SI-KOM.

Četiri grupe poslovanja

– U projekt, koji ćemo poslati na sljedeće Gradsko vijeće, ulazimo bez srljanja, jer želimo da konačna odluka bude i od predstavnika vlasnika i od Grada – kaže još uvijek bez konkretnijih informacija gradonačelnik Dinko Pintarić. Vladajući i dalje tvrde da zaposlenih nema previše, a od gotovo 600 radnika gradskih tvrtki tek se oko 60 posto njih bavi proizvodnom djelatnošću, a ostali administracijom. I projektom potvrđeni višak zadržat će se unutar novog sustava, ali preraspodjelom unutar njega kroz pet godina. Osim što bi umanjio sadašnje izdatke za potrebe koje nisu dio komunalnog standarda, "holding" bi mogao biti i konkurentan na tržištu. Višak radnika i sredstava služio bi vanjskim uslugama i djelatnostima za gradski račun. Pod jednim direktorom SI-KOM-a nalazili bi se ured uprave, nabava, kontroling i razvoj, te troškovni i poslovni centar. Njega čine sadašnja društva u četiri kategorije: Prijevoz putnika, Voda i odvodnja, Zeleni Sisak i Tehnički servisi. Tu bi se uštedjelo godišnje oko 14 milijuna kuna.

Drugi model temelji se na spajanju Vodoopskrbe Kupa i Sisačkog vodovoda, kao jedinstvenog društva za vodoopskrbu i odvodnju te proizvodnju pitke vode, dok bi ostala društva bila u zasebnoj skupini. Ušteda je tada manja, maksimalno deset milijuna kuna. Međutim, bez obzira na izabrani model, još nije poznato tko će biti šef budućeg društva, a ostavljena je i stranačka mogućnost da se postave dva direktora radi mira u koaliciji HSP-a i HDZ-a.

Uloženo im se ni ne vrati

Što se sadašnje ekonomičnosti sisačkih poduzeća tiče, na svaku uloženu kunu vrati se tek 85 lipa. Lani je devet trgovačkih društava poslovalo s gubitkom od čak 22 milijuna kuna. Izdvajanja iz gradskog proračuna za njihova poslovanja kroz zadnjih deset godina enormno su se povećavala, pa su tako 2000. godine ona iznosila 16, a lani gotovo 50 milijuna kuna proračunskih sredstava. Zadnje je desetljeće uloženo ukupno čak 385 milijuna kuna. Komunalac Sisak pritom je najviše opteretio proračun, a slijede ga Sisački vodovod, Autopromet i Gospodarenje otpadom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije