Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sisačka gradonačelnica lobirala da HŽ milijunski posao da SDP-ovoj udruzi

Za Kopa beach 
lobirali su i ministrovi suradnici Cigula i Grobotek
01. kolovoza 2014. u 12:03 70 komentara 9530 prikaza
Kristina Ikić Baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Još jedna prepiska e-mailom između HŽ-a i SDP-ove političarke izašla je u javnost. Naime, sisački je HDZ objavio mail i dopis koji je SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poslala sad već bivšem čelniku HŽ infrastrukture Darku Peričiću i u kojem lobira za udrugu Kopa beach kako bi dobila posao na demontiranju pruge od Petrinje do Karlovca.

Privatni mail

Uz popratno pismo namjere udruge, sa svog privatnog maila gradonačelnica Siska napisala je 25. listopada Peričiću “Budući da je jučer udruzi 4 rijeke dano čišćenje dijela pruge od Petrinje do Topuskog, molim da se udruzi Kopa omogući čišćenje pruge od Topuskog do Karlovca. Smatram da su i njihova molba i rad dovoljno vrijedni da se uzmu u razmatranje i u konačnici odobre.” Ugovor o poslu s HŽ infrastrukturom udruga potpisuje već 7. studenog, a udruga, čiji su čelnici istaknuti sisački SDP-ovci, registrirana je tek 31. listopada. Kopa beach dobiva čišćenje cijele dionice pruge od Petrinje do Topuskog i iz tog posla izbacuje udrugu “4 rijeke” blisku HDZ-u. Na raspolaganju im je sve što uspiju demontirati sa 91 kilometra pruge – 182 km šina, devet mostova, pragovi i drvna masa s obje strane pruge. Zauzvrat moraju urediti parkiralište kod kolodvora u Capragu što je trošak od nekoliko desetaka tisuća kuna. Dio pruge već je prije ukraden, ali izvori iz HŽ infrastrukture kažu kako je profit od tog posla i do 10 milijuna kuna. Zasad je udruga, osim uređenja parkirališta, kupila nekoliko kosilica i stolova za uređenje istoimene plaže Kopa beach – što je bio službeni motiv dobivanja ugovora, a s druge strane okreću stotine tisuća kuna od sekundarne sirovine.

– Riječ je o velikoj zloporabi pozicije gradonačelnice i pitanje je za DORH i USKOK pune li se preko udruge Kopa beach neki tajni SDP-ovi fondovi – rekao je HDZ-ovac Darko Weiss pozvavši gradonačelnicu na ostavku.

A u sličnom slučaju, zbog maila u kojem se zalaže za jednu djelatnicu HŽ-a, morala je odstupiti bivša ministrica Mirela Holy. K. Ikić Baniček prošli je pak tjedan kao šefica sisačkog SDP-a iz stranke izbacila županicu Marinu Lovrić Merzel. A nedavno je i šef HŽ infrastrukture Darko Peričić, iz čijeg su ureda mailovi izašli, smijenjen zbog etikete Linićeva čovjeka, koji je pak Merzeličin kum.

Prozvana gradonačelnica u svemu ne vidi ništa sporno.

– Svaka sisačka udruga koja mi se obratila s molbom otkako sam gradonačelnica dobila je moju potporu i podršku, pa tako i Kopa Beach. HDZ svašta spominje otkako je izgubio vlast u Sisku. Objavu svima lako dostupnih dokumenata i mailova kakve kao gradonačelnica potpisujem i šaljem svakoga tjedna teško mogu doživjeti kao osvetu – rekla je sisačka gradonačelnica.

Peričić bez komentara

Osim nje, prema našim izvorima, za Kopa beach u upravi HŽ-a lobirali su i glavni savjetnik te tajnik ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića Igor Cigula i Goran Grobotek, inače istaknuti član Foruma mladih SDP-a. Grobotek pak tvrdi da s Cigulom nije lobirao za Kopa beach nego da je samo išao u HŽ obavijestiti upravu o spoznajama koje su dobili o kaznenoj prijavi protiv jedne druge udruge koja je bila zainteresirana za taj posao. Kaže da mu je bila dužnost na to upozoriti upravu HŽ-a. Peričić nije želio ništa komentirati.

>> Gradonačelnica Siska u pismu poplavljenima: Ovih 11 vijećnika uskratilo vam je odštetu!

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • than:

    Kako su ono rekli ?!? Letvica je visoko podignuta. "Nismo mi kao oni...". Jok, samo ste identicni. Sada kada odete sa vlasti, imati ce sudovi posla vise nego s onima za koje ste rekli da niste kao oni.

  • flok:

    hapsi što čekaš, ovo je fimi media

  • KaNiDora:

    Jako očekivano od partijaša ... ako je ne uhapsi ova, onda će je iduća vlast uhapsiti