Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sirovatka: Ne mislim da bih trebao dati ostavku zbog državne mature

Iako bi mogli inzistirati da su ta pitanja točna. No želeći da se u ovom trenutku omogući malo smirivanje ove situacije, koja je bila nepotrebno uzburkana, odlučili smo se na ovaj korak, rekao je Sirovatka
28. svibnja 2012. u 21:30 71 komentara 68 prikaza
željko jovanović, sirovatka (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

- Kritika je možda upućena nekome drugome. Mi smo izradili dobar ispit, naša stručna skupina sastavljena je od najkvalitetnijih profesora - komentirao je za Dnevnik HTV-a ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka kritike ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Sirovatka je dodao kako ne smatra da će Jovanović tražiti njegovu ostavku, a i ukoliko to učini ne smatra da je treba i dati.

Priznavanjem po jednog boda za dva "sporna" pitanja svim maturantima nisu, smatra Sirovatka, priznali grešku nego su time ocijenili da u tim pitanjima ima dvojnosti. Riječ je o 35. pitanju iz više razine ispita i 18. pitanju iz osnovne razine. 

- Iako bi mogli inzistirati da su ta pitanja točna. No želeći da se u ovom trenutku omogući malo smirivanje ove situacije, koja je bila nepotrebno uzburkana, da ispite učenici nastave u miru i da budu što uspješniji odlučili smo se na ovaj korak - rekao je Sirovatka.

>>Riješite test hrvatskog jezika koji je maturante digao na noge

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • alapača:

  @zes105 pogledala sam test i citirala ti pitanje i predložene točne odgovore. već nekoliko dana diskutiramo o pitanju i odgovoru , jel 3 (bez pjesnika ili sina) ili 4 (s pjesnikom i sinom), a na kraju ispade da bi točan ... prikaži još!n odgovor bio koji nije ni predložen (1), jer je pjesnik unajmio čamac i posadu te je jedan i jedini putnik. a maturant je trebao izboriti bodove od tog pitanja za 1 minutu i 7 sekundi. i onda da mi netko priča kakoje matura ok?!

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  ja bi samo istražio ko je točno odgovorio na staročakavska pitanja jel u srodstvu ili prijateljskim vezama sa sastavljačima

 • zeitgeist..:

  I Jedna Ilijada ili odiseja nikako neće naučiti učenike da se bolje izražavaju. Za izražavanje je kudikamo bolji Vodić kroz galaksiju za autostopere. Ali to nikome u školstvu ne pada na pamet, jer su snobovi i misle da je dokaz ... prikaži još!z prosvetljenosti to što su pročtali Tolstoja, Homera, Krležu n puta i samo o tome mogu razgovarati. Društvene znanosti su precijenjene.