Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Siromašni će imati pravnu zaštitu u BiH

\'sudnica, sudacki cekic\'
Arhivska fotografija
24.08.2012.
u 09:29

Praksa većine država je da imaju urede koji se bave pružanjem besplatne pravne pomoći.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć uskoro će biti dostupno svim građanima Bosne i Hercegovine koji nisu u mogućnosti sami platiti takvu vrstu usluge. Nakon Republike Srpske i nekoliko federalnih županija, zakon o besplatnoj pravnoj pomoći trebao bi biti usvojen i na državnoj razini.

Bez diskriminacije

Prijedlog zakona upućen je u parlamentarnu proceduru i ako ne bude uobičajenih političkih opstrukcija, do kraja godine bi mogao biti usvojen. Iako Ustav BiH i ostali relevantni međunarodni dokumenti predviđaju pravo na pošteno saslušanje i u građanskim i u kaznenim slučajevima i jamči jednak pristup pravdi bez diskriminacije, pravna pomoć u Bosni i Hercegovini u građanskim slučajevima gotovo da ne postoji ili je svedena na najmanju zajamčenu mjeru. Ona se uglavnom odnosi na oslobađanje siromašnih građana od plaćanja troškova postupka ili sudskih pristojbi, ali nema cjelovitog državnog mehanizma za pravnu pomoć.

- Zakonodavna analiza otkriva da postoje ozbiljni nedostaci u provedbi pravne pomoći u građanskim postupcima u BiH pa su stoga u tom pravcu djelovale entitetske ili neke županijske vlasti.

Sukladno tomu, a i zahtjevu stvarne ravnopravnosti u ostvarivanju pravne zaštite, javlja se nužnim uvođenje instituta za pružanje pravne pomoći u građanskim stvarima svih stranaka slabog imovinskog stanja, navodi se u obrazloženju zakona koji je predložilo Vijeće ministara.

Razvijanje sustava besplatne pravne pomoći jedan je od uvjeta koje je pred BiH postavilo Vijeće Europe, ali i dio neophodne reforme pravosuđa. Troškovi odvjetnika u BiH su sve veći zbog povećanja njihovih dužnosti. Dok za mali broj “bogatih” stranaka to ne predstavlja problem, mnogi neće biti u mogućnosti platiti pravnu pomoć.

Praksa većine država je da imaju urede koji se bave pružanjem besplatne pravne pomoći siromašnim strankama. Slični zakoni usvojeni su u Republici Srpskoj, Distriktu Brčko i nekim županijama u Federaciji.

Uz već uspostavljene urede, za sustav besplatne pravne pomoći skrbio bi i ured na državnoj razini. Kako uvijek postoji opasnost od zloupotreba, predloženim zakonom predviđeno je da su stranke u određenim situacijama dužne nadoknaditi troškove nastale pravnim zastupanjem preko ureda za besplatnu pravnu pomoć.

Pravo na pomoć


Sukladno zakonu, pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju osobe koje primaju stalnu socijalnu pomoć, djeca bez roditeljskog staranja, duševno oboljele osobe, umirovljenici s najnižim mirovinama, žrtve nasilja u obitelji i spolnog nasilja te tražitelji azila i žrtve trgovine ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije