Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sirijski šeik u Hrvatskom zagorju gradi arapski dvorac

Kad me je susjeda prvi put vidjela odjevenog 
u arapsku nošnju, upitala me: je l' se to ovdje snima neki film?
28. svibnja 2012. u 13:00 10 komentara 1183 prikaza
šeik, bistra (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ni na Bliskom istoku ni na Arapskom poluotoku, nego u Hrvatskom zagorju, u Bukovju Bistranskom nedaleko od Zaprešića, na malom brežuljku dvorac iz snova gradi 47-godišnji šeik Fares al-Salamo al-Tayy porijeklom iz Sirije. Kuća je građena obrađenim kamenom dovezenim iz Sirije, a ono što posebno plijeni pozornost pažljivo su raspoređene vrtne vaze za cvijeće, fontane te kamene klupice, sve to izrađeno od mramora. Iako je u srcu Zagorja, unutrašnjost nedovršenog dvorca u pravom je orijentalnom istočnjačkom stilu kao iz bajke "1001 noć".

Ljubav je bila jača

Raskošni salon sa skupocjenim namještajem, viseći lusteri izrađeni od mesinga i kristala, raznoliki mozaici od sitnih kamenčića po zidovima i podovima kao i natpisi arapskog sadržaja te posebno uređena soba beduinskog ugođaja odvlače svu pozornost i daju osjećaj kao da se nalazite u jednoj od zemalja Arapskog poluotoka, a ne u Hrvatskom zagorju.

Šeik Fares član je plemena koje živi u Siriji, Libanonu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Jemenu te Turskoj, a broji oko tri milijuna ljudi. Fares ističe da je izuzetno ponosan što je praunuk velikog arapskog mudraca i pjesnika Hatima al-Tayya poznatog po nadimku Darežljivi, jer je uz silno bogatstvo, ali i darežljivost, umro siromašan. Šeik Fares stigao je u Hrvatsku kao student početkom 80-ih godina, studirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iako je napustio Hrvatsku početkom 90-ih godina i otišao u Njemačku, ne skriva svoju ljubav prema Hrvatskoj.

– Iako sam njemački državljanin, Hrvatska je poslije Sirije moja druga domovina jer sam u njoj stekao sve afirmacije, a na koncu su i supruga i četvero moje djece Hrvati. U svom plemenu Al-Tayy jedan sam od rijetkih koji su napravili presedan i oženili se nekim izvan plemena. To je strogo zabranjeno u našem plemenu – istaknuo je šeik Fares i priznao kako je imao puno problema jer su svi vodeći šeici u plemenu bili protiv njegova braka te su inzistirali da se oženi Arapkinjom iz svog plemena.

– Ali ljubav je bila jača od svih plemenskih zakona pa sam čak u jednom razdoblju svog života promijenio i ime i prezime. Sretan sam što sam u Zagorju prihvaćen kao da sam tu rođen. Najsimpatičnije mi je bilo kad sam se prvi put u svom dvorištu pojavio u svoj tradicionalnoj šeičkoj nošnji – kroza smijeh nam je govorio Fares.

– Susjeda je dozivala supruga i kazala: "Jura, vrag te odnio, pa naš je susjed šeik". Bila je glasna vjerujući kako ne znam hrvatski jezik, a na moje "dobro jutro" iznenađeno me pogledala i znatiželjno upitala: "Pa vi i hrvatski znate, pravi ste šeik ili se tu snima film?" I danas kad se toga sjetim ne mogu a da se ne nasmijem. Tada sam im objasnio što znači biti šeik. Naime, ta se titula ne dobiva na osnovi bogatstva, kako većina misli, nego se naslijedi po plemenskoj hijerarhiji. Biti šeik ne znači nužno biti bogat. Danas, nakon četiri godine boravka u Zagorju, svi mještani znaju za šeika, tako da kad naručujem nešto, dovoljno je da im kažem ime i za adresu više nitko i ne pita – ističe šeik Fares i napominje da je sve što je do sada stvorio u poslovnom pogledu stvorio isključivo sam.

Čari svjetskih kultura

– Kako pleme nije odobravalo moj brak, nisam želio nikakvu pomoć od njih nego sam po završetku studija otišao u Njemačku u grad Vohburg i počeo od nule te sam osnovao firmu Altayy World Gmbh koja se bavi čišćenjem i održavanjem higijene u rafinerijama, bolnicama, školama i elektranama. U Siriji imamo dvije tvornice, u Alepu i u Hami, gdje obrađujemo kamen. U Delnicama sam pak kupio zemljište i želja mi je s partnerima sagraditi veliki turistički centar u kojem bih spojio pet različitih svjetskih kultura: arapsku, azijsku, europsku, američku i afričku. Tamo bi se mogle naći sve vrste roba, hrane i turističke ponude tih kultura i bilo bi dostupno svima. Nažalost, cijeli je projekt u ovom trenutku nemoguć i stoji s obzirom na to da smo sav građevinski materijal trebali uvesti iz Sirije kako bi arhitektura tog centra izgledala autentično, a to je trenutačno nemoguće zbog sankcija. Nadam se da će se situacija u Siriji uskoro stabilizirati, kako će sankcije biti povučene i da ćemo što prije završiti taj centar kako bi svaki Hrvat imao priliku vidjeti i okusiti čari ostalih kultura, kaže ovaj šeik o svojim planovima u Hrvatskoj.

Elipso

  • -obrisani-:

    šta radi ostojić? što ne ispita tko je ovaj \"šeik\"! sama faca mu govori da je neki kriminalac. kad bi nešto vrijedio gradio bi u svojoj zemlji ili u njemačkoj kad već ima i njihovo državljanstvo. i ko da je ... prikaži još! to samo tako. hajde da mi širimo svoju kulturu u njegovom kraju. nestali bi preko noći.

  • drug:

    Komedija prava

  • pelinkovac:

    Nebi ja njemu dao pravo da gradi svoj islamski centar budici,ovo im je samo odskocna daska preko nas da se priblize Rimu.Prije 30 godina jedan covjek prorok je kazao da ce srbija biti velika kao beograd a da ce nekrst ... prikaži još! zavladat hrvatskom i slovenijom...a mi naivni i senzacionalni cekamo dvorac od seika eee skupo moze nas taj dvorac kostat ako za sobom povuce i one bradate vehabij eee da..