Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže da odstupi

Sirijska oporba spremna pregovarati s Assadovom vladom

Bashar al-Assad
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2015.
u 20:14

Cilj je političkog rješenja stvoriti državu na građanskom načelu, bez Bashara al-Assada i osoba iz njegova režima u bilo kojem budućem dogovoru, kaže sirijska oporba

Sirijske oporbene skupine objavile su da su pod pokroviteljstvom UN-a spremne pregovarati s predstavnicima vlade predsjednika Bashara al-Assada, ali ustraju da on odstupi s vlasti.

"Cilj političkog rješenja jest stvoriti državu na građanskom načelu, bez Bashara al-Assada i osoba iz njegova režima u bilo kojem budućem dogovoru", objavile su te skupine u priopćenju.

Sastale su se u Rijadu na dvodnevnim razgovorima kako bi stvorili ujedinjenu frontu. Oporba i njihova oružana krila više su puta istaknuli da za Assada nema budućnosti u Siriji.

No, bliski saveznici sirijskog režima, Rusija i Iran, traže da o njegovoj političkoj sudbini odluče Sirijci.

Međusobne podjele oslabile su umjerene oporbene frakcije, što je omogućilo jačanje džihadista poput Islamske države.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da su oporbene skupine postigle napredak na razgovorima u Rijadu. "Čini se da je sastanak u Saudijskoj Arabiji zasad bio konstruktivan i moramo čekati zaključke konferencije", rekao je Kerry u Parizu.

Pregovore je napustila moćna pobunjenička skupina Ahrar al-Sham tvrdeći da se revolucionarnim skupinama nije dalo dovoljno na važnosti te da je glavno mjesto zauzela politička oporbena skupina Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene.

Na konferenciji sudjeluje više od stotinu oporbenih predstavnika, od sekularnih političara koje Assadov režim tolerira do radikalnih islamista.

Dogovorili su se da će se ujediniti u jedno tijelo, u sklopu priprema za moguće mirovne pregovore s Assadovom vladom.

Iran, ključni Assadov saveznik, objavio je da su skupine povezane s Islamskom državom (IS) uključene u razgovore o formiranju izaslanstva za pregovore o budućnosti Sirije.

"Neke terorističke skupine povezane s IS-om uključene su u razgovore u Rijadu... Te terorističke skupine neće moći odlučivati o budućnosti Sirije", rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, a prenosi Fars.

Šijitski Iran, tradicionalni suparnik sunitske Saudijske Arabije, ponavlja kako će sastanak u Rijadu izazvati propast pregovora o okončanju rata u Siriji.

Mirovni proces započet u Beču predviđa službene razgovore između sirijske vlade i oporbe do siječnja.

"Ne odobravamo sastanak u Rijadu... On nije u skladu s razgovorima u Beču", istaknuo je Amir-Abdollahian.

>> Sirija pod kontrolu Moskve, Irak ostaje Americi

Ključne riječi

Komentara 20

ST
stomugromova
20:59 10.12.2015.

Ne postoji u Siriji oporba.To su podguzne muhe,koje su izdale svoju zemlju i svoj narod,šurujući sa cionistima i vehabijama.Mi kršćani ćemo poduprijeti kršćansku braću koja su uz legitimnu vladu Bashar Assada i bore se protiv cionističko-vehabijske žgadije.

LU
Lujo123
20:54 10.12.2015.

Rusi su trebali iskoristiti ovaj skup lupeža i baciti malo veću bombicu na njih i bili bismo bliže rješenju.

MK
marcel.kocan
20:59 10.12.2015.

bacit bombu na rijad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije