Naslovnica Vijesti Svijet

Sirijska oporba drugog dana primirja organizira prosvjed

Prosvjednici se ne smiju okupljati bez dozvole, a ako je zatraže, završit će u zatvoru. Svijet skeptično promatra hoće li se mir u Siriji održati
13. travnja 2012. u 08:58 4 komentara 1 prikaza
Sirija
Foto: AFP/PIXSELL

Molitveni prosvjedi koji su najavljeni za danas diljem Sirije bit će prvi test još krhkog i tek dva dana starog primirja između snaga predsjednika Bashara al-Assada i oporbe. Još su u srijedu prosvjednici koji su, okupljajući se na molitvi u gradu Qalat Madiqu u provinciji Hama, pokušali iskazati svoje nezadovoljstvo sirijskom vlašću rastjerani pucnjevima iz vatrenog oružja, a devet je osoba uhićeno, donosi Reuters. Uhićenja su bila legitimna, tvrde predstavnici sirijskih vlasti jer prosvjednici nisu imali dozvolu za okupljanje, a isto će se dogoditi i s današnjim prosvjedom.

Burhan Ghalioun, vođa sirijskog Nacionalnog vijeća uvjeren je da Assadove snage neće dopustiti obnavljanje prosvjeda te dodao kako vojska još uvijek "drži prst na okidaču" zbog čega je sve Sirijce koji se odazovu na prosvjede pozvao na oprez.

U želji da se postignuti mir i održi Vijeće sigurnosti UN-a osmislilo je rezoluciju koja promatračima UN-a omogućuje praćenje događaja u Siriji.

– Svijet skeptično promatra nastalu situaciju s obzirom na to da je sirijska vlada do sada prekršila svako svoje obećanje – komentirao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Elipso

  • aabbcc:

    . – Svijet skeptično promatra nastalu situaciju __________________________________ a zasto ne pohvaliti sirijski narod i neka u inat zlobnicima u svojoj molitvi nadju mir.

  • termal:

    U Siriji Alaviti i krščani podupiru el Assada. Alaviti su muslimani koji ne pokrivaju žene, priznaju im ravnopravnost, prihvaćaju umjerenu konzumaciju alkohola i svinjetine i slave sve muslimanske i krščanske ( katoličke i prvoslavn) blagdane. Zaista mi nije jasno zašto ... prikaži još!to se opru vrlo naprednoj i liberarlnoj oporbi za demokraciju.koju vojno podupiru tako demokratske i vjerski tolerantne zemlje kao što su Saudijska Arabija i Katar, el Kaida i vojnici koji su se borili za demokratsku Libiju, u kojoj sada cvate za sve cvijeće - ako ga nisu ubili. Zaista čudno?

  • valijant:

    dok je assada i njegove diktature ta zemlja ce biti sigurna za vjerske manjine a i svaki turista ce moci bez straha doci tamo no ako prevladaju ti tzv \"mirni\" prosvjednici ode sve kvragu ko i u libiji