Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj krvoprolića?

Sirija prihvatila mirovni plan, a u Libanonu vojska lovi pobunjenike

sirija
AFP/PIXSELL
27.03.2012.
u 13:00

Prihvaćanje plana prekinut će nasilje i krvoproliće, no unatoč tome u Libanonu su uništavali kuće da bi uhvatili pobunjenike

Sirijska vlada prihvatila je mirovni plan Kofija Annana koji kao izaslanik UN-a i Arapske lige u šest točaka predlaže prekid nasilja u Siriji, izvijestio glasnogovornik bivšeg glavnog tajnika UN-a.

– Sirijska vlada pismenim je putem odgovorila Kofiju Annanu i prihvatila njegov mirovni plan – kazao je Ahmad Fawzi, javlja Al Jazeera.

Annan smatra da je to što je sirijska vlada prihvatila plan važan korak koji će pomoći prekidu nasilja i krvoprolića, osigurati potrebnu pomoć stradalima te otvoriti mogućnost za politički dijalog koji bi ostvario legitimne težnje sirijskog naroda.

Annan, koji se trenutačno nalazi u Kini gdje od Pekinga trži podršku svom mirovnom prijedlogu, u pismu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tražio je da "odmah izvrši svoje obveze".

Unatoč tome što je sirijska vlada pristala na Annanov mirovni plan sirijske snage ušle su u Libanon razarajući sve pred sobom kako bi se sukobile sa sirijskim pobunjenicima koji su u Libanonu potražili utočište. Sirijski vojnici, svjedoče Libanonci, a njihova svjedočanstva potvrđuju i informacije obavještajnih službi, uništavali su gospodarske zgrade na posjedima uz granicu.

U libanonski teritorij ušli su nekoliko stotina metara, javlja Reuters, a stanovnici pograničnog područja tvrde kako ovo nije prvi puta da sirijska vojska ulazi na teritorij Libanona u potrazi za snagama opozicije. Prošlog tjedna nekoliko granata palo je na libanonski teritorij.

– Više od 35 sirijskih vojnika prešlo je granicu i počelo uništavati kuće – opisao je događaj Abu Ahmed (63), stanovnik većinski sunitskog ruralnog područja Al-Qaae.

Još jedan stanovnik potvrdio je kako su sirijski vojnici u oklopnim vozilima ispalili nekoliko granata na raketni pogon i pucali po sirijskim pobunjenicima koji su se pokušali skriti na libanonskom teritoriju. Ne birajući sredstva, tvrdi, sirijski su vojnici buldožerom sravnili jednu od libanonskih kuća.

Libanonska vojska zatvorila je područje na kojem su se odvijale borbe.

Komentara 38

WA
wahr
13:40 27.03.2012.

koga briga sto hoce Kofi Annan i sirijska vlada. Gospodari Kaosa, citaj Amerika, i teroristi zelu da se na vlast teroristi instaliraju bez izbora.

OB
-obrisani-
16:43 27.03.2012.

Sirijska vlada prihvatila je \"plan od 6 točaka\" i pristaju na primirje i pokretanje dijaloga, potvrdio je za novinare UN-ov izaslanik Kofi Annan, prenosi Washington Post. Annan se nalazi u Pekingu gdje se sastao s kineskim premijerom Wen Jiabaom kojem je naglasio da je imao \"dug i težak zadatak\" glede zaustavljanja borbi unutar Sirije - \"globalna kooperacija s Kinom i drugim zemljama jedini je način\", istaknuo je Annan \"Objavljujem kako sam primio odgovor sirijskih vlasti i danas ću ga javno objaviti - odgovor je pozitivan i nadam se suradnji s njima kako bi pokrenuli mirovni plan\", rekao je Kofi Annan novinarima

DU
Deleted user
20:40 27.03.2012.

Da, cujem da su prihvatili ali isto tako cujem da i sve zesce pucaju .Nema govora o nekom primiriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije