Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE U EU treba pustiti sve zemlje koje ispune kriterije za članstvo, ponavljalo se na konferenciji povodom 5. obljetnice ujedinjenja Europe

Širenje EU treba nastaviti jer svima donosi korist

VL
Autor
Stojan De Prato
02.03.2009.
u 17:06

Peti val proširenja Europske unije, čija se peta obljetnica ove godine obilježava, dobitan je i za stare i za nove zemlje članice, a prije svega je moralno postignuće jer je uklonio nepravednu izdvojenost kojoj su bivše komunističke zemlje bile desetljećima izložene. Ustvrdio je to u uvodnome govoru na konferenciji “Proširenje EU – pet godina poslije” koju je češko predsjedništvo EU priredilo u Pragu češki premijer Mirek Topolanek.

- “Povratak u Europu” kliše je koji se izlizao; trebali bismo govoriti o “povratku u slobodu” – naglasio je Topolanek, upozorivši da “EU nije zatvoreni klub, nego otvoren pogled”, pa se “treba otvoriti vrata svim europskim zemljama koje ispune kriterije za članstvo”.

- Petim valom proširenja EU je odbacio izolacionizam, a sada moramo ispuniti obećanja prema zemljama koje čekaju na ulaz. Ako njima oduzmemo nadu, i svoju ćemo nadu izgubiti – dodao je Topolanek, ne spominjući Hrvatsku izrjekom.

- Ispravno provedene preobrazbe jedina su ulaznica u EU – ustvrdio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, zahvalivši novim članicama što je njihovim ulakom u članstvo EU postala najjača gospodarska sila na svijetu, te što su zbog njihova napretka i znatno povećana jednistvena tržišta i stare članice doživjele gospodarski boljitak.

- Proširenje se stoga mora nastaviti na sve zemlje koje ispunjavaju kriterije za članstvo, a o doborobitima proširenja treba obavijestiti građane – naglasio je Barroso. Irski ministar za Europu Dick Roche rekao je da za to treba “u građana ponovno probuditi osjećaj pripadnosti europskoj obitelji, koji je ugušio birokratski govor”.

Ravnatelj Središta za primjenjena politička istraživanja Muenchenskoga sveučilišta Werner Weidenfeld naglasio je da na dobrobiti pod proširenja ne treba gledti samo gospodarski jer ono znači “osuvremenjivanje u svakome pogledu”.

- Prvi put u povijesti Europa nije u međusobnim sukobima, a sporove rješava prema demokratskim i političkim pravilima. No manjka nam još nova strateška kultura – dodao je. Kao “veliku kakvoću EU” danski državni tajnik za vanjske poslove Michael Zilmer Johns istaknuo je to što se “i posebne probleme malih zemalja u EU ozbiljno zajednički razmatra i rješava”.


Almunia: Proširenje obogatilo i stare i nove članice

Dobrobiti od proširenja EU jasno je naveo europski povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Joaquin Almunia: dok se u prvih pet godina nakon proširenja, prije početka sadašnje globalne recesije, gospodarski rast u starim zemljama članicama zadržao na 2,2 posto godišnje, u novima je porastao s prosječnih 3,5 na 5,5 posto, a dohodak po stanovniku povećao se sa 40 na 52 posto dohotka starih članica. Izvoz iz starih članica u nove porastao je na 7,5 posto njihova ukupnoga izvoza, sa 4,75 posto prije proširenja; samo zahvaljujući tome u starim je članicama otvoreno tri milijuna novih radnih mjesta, a EU je u cjelini po kupovnoj moći prestigla Ameriku.
- Zbog svega je toga EU ojačao svoju ulogu u svijetu i povećao svoju pregovaračku moć – naglasio je Almunia. (SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije