Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Saši Burušiću

Sinu načelnika PUZ-a nudili posao na fakultetu, a on opet u Remetincu

18.09.2015., Zagreb - Na Zupanijskom sudu zapocelo je sudjenje Sasi Burusicu, sinu nacelnika PU zagrebacke zbog gospodarskog kriminala.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
19.09.2015.
u 21:20

Saša Burušić dva je puta osuđen, čeka presudu za prijevare i pod istragom je zbog krivotvorenja

– U cijelosti priznajem sve što mi se stavlja na teret. Htio bih reći da se kajem. Nakon što sam izašao iz zatvora, završio sam fakultet i upisao poslijediplomski studij. Molim sud da bude blag kod izricanja kazne kako bih mogao nastaviti s normalnim životom – tim se riječima Saša Burušić (28), sin prvog čovjeka zagrebačke policije Gorana Burušića, u sudnici zagrebačkog Županijskog suda obratio sudskom vijeću, nakon što je saslušao za koja ga sve kaznena djela USKOK tereti.

Novac predao Štetiću

Premda je sudskom vijeću na čelu sa sutkinjom Ivanom Čalić skrušeno rekao kako želi nastaviti s normalnim životom, ostaje činjenica da je u sudnicu doveden iz istražnog zatvora u Remetincu gdje se nalazi od sredine srpnja. Tada se, naime, četvrti put našao pod istragom očevih kolega zbog sumnje da je distribuirao krivotvoreni novac.

U postupku zbog kojeg je jučer sjeo na optuženičku klupu USKOK ga tereti da je bio dio zločinačke grupe koju je ustrojio Radovan Štetić kako bi preko nekoliko tvrtki varala ljude. Burušićev zadatak bio je da nalazi ljude koje je fiktivno zapošljavao u Štetićevim tvrtkama te im potom omogućavao da uz krivotvorene papire podižu zajmove. Kada bi im kredit bio odobren, oštećeni su dobivali manju proviziju, a novac su predavali Burušiću. On je pak novac davao Štetiću.

Traži od suda blagu kaznu

Skupinu je USKOK teretio i to da je uz bjanko mjenice Štetićevih tvrtki iz zemalja EU naručivala robu vrijednu nekoliko milijuna kuna. Štetić se već nagodio s USKOK-om na zatvorsku kaznu od tri godine, a obvezao se i vratiti novac koji je ilegalno stekao. Osim Štetića, s USKOK-om se nagodilo još devetero okrivljenika, no ne i Burušić. Iako je odmah sve priznao, nije pristao na zatvorsku kaznu koju je predlagalo tužiteljstvo. Izricanje dulje zatvorske kazne i jučer su na raspravi zatražili tužitelji USKOK-a posebno ističući kako ranija uvjetna osuda očito nije imala nikakva utjecaja na mladog Burušića.

Naime, Burušić je do sada već dva puta osuđen. U jednom predmetu bio je optužen za prijevaru i krivotvorenje isprava čime se domogao 8000 kuna te se nagodio na uvjetnu osudu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine. Drugom optužnicom teretilo ga se da je 2009. oštetio Hypo banku za 151.600 kuna, a i u tom predmetu je uvjetno osuđen. No ni te dvije presude Burušića očito nisu odvratile od kriminalnih djelatnosti budući da je pod istragom da je bio dio deseteročlane skupine koja je izrađivala, nabavljala i distribuirala krivotvorene novčanice. Na čelu te skupine je, tvrdi tužiteljstvo, bila Mateja Župančić (25) iz Zaprešića, a ona je iz Slovenije u Hrvatsku ukupno unijela oko 450.000 kuna. Lažne kune raspačavao je tijekom svibnja ove godine, a Burušićev branitelj Darko Maržić tvrdi kako ta nova istraga nema veze s ranijim optužbama.

U završnom govoru jučer je posebno istaknuo kako je Burušić sva svoja (ne)djela odmah priznao te da su zahvaljujući njemu uspješno okončane tri velike istrage. Na sud je apelirao da mu izrekne što blažu kaznu ističući da je mladog Burušića čekala akademska karijera. Naveo je da je Burušića na Veleučilištu u Velikoj Gorici nakon što je završio studij čekalo mjesto asistenta te da ga je dekan tog fakulteta osobno pozvao da tamo ostane raditi.

>> Sin načelnika PUZ-a distribuirao lažne kune

>> Sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić pušten iz Remetinca

Komentara 9

PS
psyhotic
06:30 20.09.2015.

treba ga izabrat za redovnog profesora da podučava studente ima očito dosta iskustva

IB
ivan.biljan68
11:15 20.09.2015.

28 godina,pa kad će već jednom započeti raditi? Radio je on već"nešto"što ne ide u staž,a ni zatvorski,jer ima"nekoga"na,na sramotu suda,dva puta uvjetna...očito je ima debelo zaleđe.Kakav je to sud i što će reći ostala"rakja"na to?Svi smo kjednaki pred licem pravde,a ova "pravda"nema lica....nažalost.

VI
VisAVis2
23:46 19.09.2015.

A po milančetovom Zakonu i ovi krediti imaju se konvertirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije