Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sinj: Mali poljoprivrednici u strahu od koncesionara

03. prosinca 2008. u 17:06 24 prikaza

Zakupci 435 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Sinjskom polju ustali su protiv prijedloga Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, koji je donijelo poglavarstvo. Boje se da će davanjem 180 hektara krupnom koncesionaru te povratom oduzetog zemljišta prijašnjim vlasnicima, što je tim programom određeno, s obiteljima završiti na ulici.

Odbacite prijedlog
Zato traže od Gradskog vijeća, koje će na narednoj sjednici o tome odlučivati, odbacivanje prijedloga i ostavljanje zakupa kao jedini način raspolaganja državnim zemljištem, s tim da bi se izdvojilo zemljište koje je u povratu. Predlažu da se takvo zemljište daje također u zakup na godinu dana.

– Iduće godine nam ističe zakup zemljišta, kako predlaže program, 180 hektara izdvojit će se za davanje krupnom koncesionaru. Prema našim saznanjima, oko 140 hektara ići će u povrat nekadašnjim vlasnicima ili nasljednicima.

Na nas 30-ak ostat će oko 115 hektara. Meni su od jedne table uzeta 2,5 hektra radi vraćanja prijašnjem vlasniku, a u postupku je još 5 hektara. Zna se da smo uložili mnogo kreditnih sredstava u mehanizaciju i ostalu opremu, a kad nas svedu na 115 hektara, mnogi će propasti – tvrdi Ivan Putnik iz Brnaza, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka cetinskoga kraja, vlasnik 35 muznih krava.

U istoj situaciji bit će i Marko Bilandžić iz Čitluka sa 70 krava, Ćiro Klapež iz Košuta s 45, braća Poljak iz Glavica s 40, i drugi vlasnici manjih stada. Ništa bolje neće proći ni proizvođači povrća, koji surađuju s proizvođačima mlijeka.

Vlasnici ulaskom u EU
– U predloženom programu stoji da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj pa su, prema tom kriteriju, za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta na prvome mjestu. Pitam se što će, i hoće li, krupni koncesionar proizvoditi na 180 hektara?

Mislim da je posrijedi nešto drugo. On će ulaskom u EU postati vlasnik toga zemljišta. Ako nas ima oko 30 zakupaca, sa oko 5 članova obitelji, to znači da od zakupa živi 150 osoba. Koliko će ih zaposliti koncesionar? Pet ili deset? – pita se agronom Branko Kudrić.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade