Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEKTIVNI UGOVOR

Sindikati upozoravaju: U pitanje dolaze svi ugovori o radu

Vilim Ribić
Arhiv VL-a
28.05.2010.
u 12:45

Ministar Šuker je prepreka razvoju socijalne države. Jačima da sve, slabijima ništa, to je njegova moć pregovaranja, kaže Ribić.

Ukine li se produžena primjena kolektivnih ugovora koji isteknu, u pitanje dolaze svi ugovori o radu koji se pozivaju na KU, upozorili su danas sindikati javnih službi.

O pravima koja su dosad proizlazila iz KU odlučivao bi poslodavac koji bi jednostrano donosio pravilnik o radu, prema Vladinu prijedlogu izmjene članka 262 Zakona o radu, tzv. "radničke biblije".

Test za sindikate
- Ovo nije stvar 240 tisuća ljudi, već je svakoga zaposlenog čovjeka. Ovo je test za sindikate. Ili ćemo imati radničku klasu koju će zastupati sindikati ili nas neće biti, a radnike ćemo pretvoriti u roblje. Ako sad ne povučemo svih milijun i pol zaposlenih, moramo otići jer nemamo što raditi, a ja sindikalni fikus, bogme, neću biti - rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Vilim Ribić ističe da nijedna zemlja nema bezgranično važenje KU kao Hrvatska, ali i da je ovakvo ograničavanje druga krajnost.

- Od nas se ne traži odricanje zbog krize, nego zbog nesposobnosti da se režu stvarno rastrošni sektori i zaustavi obilato curenje potpora. Ta nemoć dolazi na naplatu, ali treba je platiti zaposleni čovjek. Ne možemo naći zajednički jezik i zato nemamo povjerenja u ovakvu Vladu niti u njezina potpredsjednika i ministra Šukera koji svojim infantilnim stavovima ne može steći povjerenje. Jačima da sve, slabijima ništa, to je njegova moć pregovaranja, taj čovjek je prepreka razvoju socijalne države - kazao je Ribić.

Ribić: SDP je izgubio identitet
Nije poštedio ni SDP, kazavši da je izgubio identitet i uklopio se u klijentelistički oblik strančarenja.

- Svaka čast Darinku Kosoru, to je reakcija pravednog političara - osvrnuo se na Kosorovu izjavu o 50-postotnoj poreznoj stopi. Menadžeri se, nastavlja Ribić, žilavo bore protiv te stope, a u cilju tobožnje zaštite obrazovanih ljudi.

- Kad se mi borimo za obrazovane ljude na fakultetima, menadžeri nas nikad nisu podržali, HUP zagovara smanjivanje plaća. Njihova je poruka: mi moramo imati europske plaće, a naše roblje ne smije. A koliko su sposobni, govori stanje u gospodarstvu - zaključuje Ribić podsjetivši da je skoro netaknut fond za poslodavce koji imaju inovativnih ideja.

- Nema ideja kod tih pohlepnih struktura - kaže Ribić.

Komentara 12

GO
goran71
13:19 28.05.2010.

Kakva socijalna drzava pa to je otimanje od ljudi koji tesko rade za svoj kapital.Socijalna drzava nemoze OPSTATI stavite si to u glavu vise jer vise trosi nego privreduje .Vidi se EU drzave tone polako svi jedna za drugom.

OB
-obrisani-
13:33 28.05.2010.

Laketaho, tko već 20 godina zapošljava ljude u državnoj upravi: SDP ili HDZ?

OB
-obrisani-
13:12 28.05.2010.

\"Svaka čast Darinku Kosoru, to je reakcija pravednog političara - osvrnuo se [Ribić] na Kosorovu izjavu o 50 postotnoj poreznoj stopi.“ Složio bih se s njim kad bi HSLS izišao iz vlade ako njegov prijedlog ne prođe. Ako ne bude porezne stope od 50 posto za bogate a HSLS ostane u vladi onda je to što je Darinko Kosor izjavio samo prazna priča. Političare treba cijeniti po djelima a ne riječima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije