Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Radimo što možemo'

Sindikati u Vladi potpisali Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2019.
u 18:28

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su bili primorani na industrijske akcije kako bi poboljšali materijalni i društveni status

Predstavnici sindikata večeras su u Vladi potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru i Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojeno ono što je dogovoreno početkom ovog tjedna kako bi se prekinuo štrajk u školama.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je prva poruka da je ova Vlada nastavila s konzistentnom politikom povećanja plaća kroz osnovicu i dodatke temeljnom ugovoru. Ponovio je da su u njegovom mandatu povećane plaće u državnim i javnim službama za 18,3 posto, a da su pritom uspjeli zadržati okvir fiskalne konsolidacije. Rekao je da je napravljen održivi kompromis.

Plenković je izrazio uvjerenje da je poslana dobra poruka socijalnog mira te najavio razgovore s predstavnicima sindikata u različitim sektorima.

- Mi radimo što možemo - poručio je Plenković.

- Moramo izraziti svoje zadovoljstvo nakon dugo vremena. Pregovori nisu bili jednostavni, no ipak našli smo određeni kompromis i prihvatili smo ga kako bi naši ljudi sljedeće godine dobili povišicu osnovice nakon određenog broja godina - rekla je jedna od potpisnica, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak, dodajući da su kolege iz prosvjete utrle put te da će oni tražiti još bolje ostvarenje sljedeće godine, i za osnovicu i za različite koeficijente.

- Vjerujemo da ćemo to postići na lakši način nego kolege - dodala je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su bili primorani na industrijske akcije kako bi poboljšali materijalni i društveni status.

- S današnjim danom ovim potpisom rješava se barem dio zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja - rekla je Sanja Šprem.

Dodale je da je Vlada prepoznala da je ovo moment ne samo rješavanja materijalnog, već i društvenog statusa.

Komentara 7

ZA
zarko815
20:40 05.12.2019.

Još jedan pokušaj rušenja vlade velikog Plenkovića od strane komunjara sa njihvoim sindikatima i maloumnim učiteljima nije uspio, a najveći gubitnici su učitelji koji su izgubili i ono malo poštovanja koje su imali

Avatar Dipsy
Dipsy
21:00 05.12.2019.

Vazno da je nastava pocela, a njihove place me vise ne zanimaju.Vjerujem ne zanimaju ni druge.

Avatar Šipo
Šipo
21:03 05.12.2019.

Toliki izdatci na to povecanje placa a drzava svejedno u pozitivi i ima svijetlu buducnost.To je za svaku pohvalu i nadamo se da ce se kasnije povecanja nastaviti za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije