Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže istragu

'Službenik od 26 sekundi' baca ružno svjetlo na rad državne službe

Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.07.2014.
u 10:43

Traže da se što prije utvrdi "stvarno činjenično stanje i pitanje odgovornosti državnog službenika i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao poslodavca, djelujući pri tome i instruktivno, da se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali, odnosno da bi se skratilo vrijeme reakcije na slučajeve nerada i nepoštovanja radnog vremena"

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske zajedno sa zainteresiranom javnošću prati slučaj „službenika od 26 sekundi“ zaposlenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koji, kako navode mediji i predstavnici Ministarstva, uključujući i ministricu Vesnu Pusić, uglavnom ne dolazi na posao i ne radi svoj službenički posao te za takav „angažman“ ne prima ni plaću, odnosno poslodavac mu uplaćuje samo poreze i doprinose, navodi se u pismu koje je Sindikat uputio Ministarstvu uprave i ministru Arsenu Bauku.

"Posebice zbog toga što ovakvi primjeri bacaju ružno svjetlo na rad državnih službenika koji odgovorno, profesionalno i učinkovito rade povjereni im posao u državnim tijelima te zbog činjenice da je iz dostupnih informacija razvidno kako za višemjesečni nerad državnog službenika odgovornost snosi i poslodavac, Sindikat traži da se detaljno ispitaju svi aspekti ovog slučaja.

Koliko dugo traje odbijanje državnog službenika da obavlja povjerene mu poslove službeničkog radnog mjesta, odnosno o kojim poslovima se radi; tko je i kako pratio rad državnog službenika, odnosno ispunjavanje svakodnevnih radnih zadataka; tko je i na koji način pratio prisutnost državnog službenika na poslu; tko je i kada protiv državnog službenika poduzeo stegovne mjere zbog nerada i odsutnosti s posla i koje; kako je sve navedeno utjecalo na ocjenu državnog službenika; tko je i temeljem kojih propisa i ovlasti odlučio državnom službeniku isplatiti plaću sukladno vremenu provedenom na poslu te postoji li o tome odgovarajuća odluka poslodavca; tko je i temeljem kojih propisa i ovlasti odlučio državnom službeniku isplatiti poreze i doprinose na neisplaćeni dio plaće te postoji li o tome odgovarajuća odluka poslodavca; je li sankcioniranje takvog odnosa prema državnoj službi u nadležnosti poslodavca ili Ministarstva uprave te je li takvom državnom službeniku moguće dati otkaz sukladno važećem Zakonu o državnim službenicima", pitanja su na koje Sindikat traži odgovor od ministra Arsena Bauka.

Traže i da se što prije utvrdi "stvarno činjenično stanje i pitanje odgovornosti državnog službenika i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao poslodavca, djelujući pri tome i instruktivno, kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali, odnosno kako bi se skratilo vrijeme reakcije na slučajeve nerada i nepoštivanja radnog vremena."

>>Lista srama: Hrvatska se vratila u predcivilizacijsko stanje ljudožderstva

Komentara 21

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
11:27 22.07.2014.

26 sekundi na dan... Prosječno radno vrijeme koje obavlja i naša Vlada...

Avatar vh1
vh1
11:36 22.07.2014.

Sindikalisti bi trebali tražiti odgovor od vlade, odakle se u javnim i državnim službama nakotilo oko 250 000 korisnika proračuna od općina, do ureda predsjednika. Ako je prosječna plaća 10 000 kuna brutto, svaki mjesec potrebno osigurati 2,5 milijardi kuna za plače. Sindikalisti su papali pečenu janjetinu kada su Tuđman i HDZ uništili industriju i 200 000 radnih mjesta. Ovo je sindikalni cinizam. Gdje u nestali djelatnici. Puni su im usta radnika. Sindikalni paraziti su se vratili u socijalizam, ali nema više love ni svinjskih polovica.

RE
retfala
11:26 22.07.2014.

pa čemu "misteru 26" uporno taje ime...zaposlili stari yugoslavenčići sinčića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije