Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započeli štrajk

Sindikati traže da se u Cargu ne otpušta po imenu i prezimenu

Prosvjed zbog otpuštanja u HŽ Cargu
Daniel Kasap/Pixsell
16.04.2014.
u 18:00

Štrajk u HŽ Cargu trajat će do 18. travnja u ponoć i zbog njega će biti obustavljen teretni željeznički promet

Sindikat željezničara Hrvatske danas je počeo štrajk u HŽ Cargu koji bi trebao potrajati do 18. ožujka u ponoć. Članovi SŽH odlučili su na referendumu održanom prošlog mjeseca štrajkati zbog programa restrukturiranja u Cargu i otpuštanja 804 radnika. Od uprave zahtijevaju uspostavu socijalnog dijaloga te otvaranje kolektivnih pregovora po člancima koji su i doveli do kolektivnog spora. Također žele da se uskladi kolektivni ugovor HŽ Carga sa Zakonom o radu te da se u njega kao mjera uštede unese i uvođenje nepunog radnog vremena na poslovima na kojima je to moguće radi očuvanja većeg broja radnih mjesta.

– Tražimo da se nastavi s procesom restrukturiranja, ali ne na način da se restrukturiranje samo svodi na donošenje sistematizacije kroz Pravilnik o organizaciji koja se radi po imenima i prezimenima te izmišljanjem radnih mjesta, nego da se napravi u skladu s potrebama rada, jednako za sve radnike – jedan je od zahtjeva SŽH. U upravi pak tvrde da je višak radnika utvrđen u skladu sa Zakonom o radu uz prethodno savjetovanje s Glavnim radničkim vijećem.

Štrajk u Cargu podupire i Sindikat hrvatskih željezničara pa se očekuje da će se toj industrijskoj akciji odazvati najmanje 800 članova SHŽ i SŽH. U ta dva sindikata ne očekuju da će im se pridružiti Sindikat strojovođa, koji je jedini potpisao KU u Cargu. Zbog štrajka će se obustaviti teretni željeznički promet jer, iako strojovođe neće štrajkati, njihovi kolege manevristi, otpravnici i vlakovođe ipak hoće. Koliko će vlakova biti otkazano i kolika će biti šteta za HŽ Cargo, u upravi tvrtke još ne znaju. Ni u SŽH-u ne znaju koliko će vlakova biti obustavljeno.

>> Ministre, nećemo mirno gledati kako uništavate našu željeznicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije