Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vilim Ribić

Sindikati se nisu odrekli božićnice, regresa i jubilarnih nagrada

sindikati,vlada,spomenka avberšek,vilim ribić (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/6
04.07.2012.
u 18:23

Matica hrvatskih sindikata opovrgnula je da je postignut dogovor Vlade i sindikata javnih službi

Nema konačnog dogovora sindikata javnih službi i Vlade, ali napravljen je prvi korak prema cilju. Sindikati pristaju na neisplatu božićnice u ovoj godini, a iduće godine nema ni božićnice, ali ni regresa ni jubilarne nagrade većem dijelu zaposlenih. Jubilarne nagrade ostaju samo onima koji odlaze u mirovinu, a to je zanemariv dio javnih službenika. To je u ovoj godini ušteda od 312,5 milijuna kuna na božićnici te oko 800 milijuna kuna u idućoj godini. Dogovor je postignut i o smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna.

Glavni dio dogovora nije postignut. Na stolu je ili smanjenje dodatka za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto ili naknada za prijevoz. I jedno i drugo donosi godišnju uštedu od milijardu kuna, odnosno 500 milijuna do kraja godine. Skupa s božićnicom postignuta ušteda narasla bi na 800 milijuna kuna, što je daleko od najavljene dvije milijarde.

Neki sindikati spremni i na smanjenje dodataka

– Ako se ne pristane ni na naknadu za prijevoz, onda ostaje još naknada za bolovanje – nagovijestio je ministar Mirando Mrsić u izjavi za medije.

Iz izvora bliskih sindikatima doznajemo da su neki sindikalisti željeli pristati i na smanjenje dodatka.

– Ovo je jako bolno, ali možda postoji modalitet kako regulirati isplatu naknade za prijevoz pa da je primaju samo radnici kojima to zaista treba, a ne zato što je to na godišnjoj razini milijarda kuna da nadrljaju potrebiti – kazala je Spomenka Avberšek, čelnica nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Njezin je plan bio ponuditi Vladi da se ne isplati regres za ovu godinu, ako bi to značilo zadržavanje dodatka za minuli staž.

Mihaljević: Stradavaju i najstariji i najmlađi

Prije sastanka sindikalist Branimir Mihaljević iz srednjeg školstva isticao je da Vlada svojim prijedlogom kažnjava najstarije radnike, ali ukidanjem naknade za prijevoz stradavaju najmlađi. Naime, dodatak za minuli staž za osobu s visokom stručnom spremom koja ima pet godina radnog staža iznosi manje od 100 kuna, a najmanji iznos naknade za prijevoz je 360 kuna pa se time udara na džep te generacije. Ništa do kraja ipak nije dogovoreno ni stavljeno na papir pa u petak, kada se nastavljaju pregovori, možemo očekivati još novih prijedloga.

Podsjetimo, iz izvora iz Banskih dvora potvrdili su da pregovore neće otezati već će, ako se u petak ne postigne sporazum, krenuti u postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora. U ponedjeljak počinju pregovori  državnim službenicima od kojih će se tražiti isto kao i od javnih službenika.

Komentara 136

ĆA
ćaćaća
18:40 04.07.2012.

znam da papige pričaju ali da pregovaraju to nisam znao:)))

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
18:42 04.07.2012.

Privilegije koje se sada ukidaju u državnom sektoru već godinama ne postoje u privatnom. Nije mi ih ni najmanje žao jer teret krize nisu podnijeli ravnomjerno kao svi ostali radnici u ovoj državi.

LA
Lavica7
20:28 04.07.2012.

cactus Ne brini, nece. Vise nitko ne voli domovinu toliko da bi za nju nesto besplatno radio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije