Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedi diljem hrvatske

Sindikati poručuju vladi: mi znamo, pitajte nas kako

Zagreb: Odgojitelji i zaposleni u vrtićima prosvjedovali na Trgu svetog Marka
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
27.04.2022.
u 14:17

Inicijativa strukovnih udruga i sindikata neće stati sve dok uvjeti u vrtićima ne budu značajno bolji. Jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete u Hrvatskoj, ali i jednaki uvjeti rada za svakog radnika zaposlenog u vrtićima, bez obzira tko je osnivač i u kojem se dijelu Hrvatske nalazi.

Velik broj odgojitelja, stručnih suradnika, znanstvenika, ali i roditelja djece predškolske dobi, na inicijativu pet strukovnih udruga i četiri najveća sindikata okupio se na trgovima hrvatskih gradova te poslao jasnu poruku – ne želimo ovakve izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, želimo ''Zakon ZA jednakost''. Predložena zakonska rješenja ne donose poboljšanja uvjeta u vrtićima niti za djecu niti za zaposlene, već donose nove diskriminacije i nepravde za sve uključene.

Čelnica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin ustvrdila je kako uvjeti u kojima odgojitelji rade i dalje nisu zadovoljavajući, a nijedna od 6 izmjena zakona nije donijela ono što je struka tražila. "S obzirom da je Vlada zanemarila naše zahtjeve, danas ćemo ostati ovdje cijeli dan i čekati rasplet drugoga čitanja prijedloga zakona", poručila je Turković Gulin i najavila kako će ponavljati prosvjed koliko god bude trebalo, ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Puli i Čakovcu.

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture kaže kako su državi, ministarstvima i svim vladama do sad bila puna usta demografskih mjera, pronatalitetne politike i kvalitetnog sustava odgoja i obrazovanja, a realizacija im je minimalna ili nikakva. "Iznimno visoka odgovornost u nemogućim uvjetima rada, za plaću kakvu proizvoljno odredi svaki osnivač vrtića. Regionalne razlike u kvaliteti, dostupnosti i priuštivosti vrtića za korisnike, pa tako i u plaćama zaposlenih, ogromne su. O sigurnosti djece ne treba niti govoriti. Ne poštuje se Zakon o radu, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, i najvažniji zakonski akt – Državni pedagoški standard" istaknuli su organizatori.

Podršku zahtjevima inicijative dali su i brojni saborski zastupnici, koji su izašli među okupljene na Trgu sv. Marka. I u ranijoj komunikaciji pokazali su razumijevanje i senzibilnost za probleme RPOO-a, i ono najvažnije, u saborskoj raspravi predložili su čitav niz amandmana koje je naša inicijativa pripremila i uputila svim Klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru. Ostaje vidjeti hoće li se išta od predloženih amandmana prihvatiti, hoće li Vlada RH i vladajuća većina u Hrvatskom saboru konačno prihvatiti mišljenje struke i prijedloge rješenja koji dolaze iz praktičnog iskustva velikog broja stručnjaka, ili će sve to odbaciti i ustrajati u svojim namjerama.

Komentara 1

SE
serafin002
15:34 27.04.2022.

nema jednakosti jer muški i ženski rod su dva različita svijeta. Nitko ne može zamijeniti majku u punom smislu riječi, samo razni akrapi od ružnih baba degradiraju ženski rod. Žene poduzetnice bi na taj način najviše ugrožavale jenakost spolova, jer će u 90 % radije zaposliti mušku osobu jer očekuju više efekta u radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije