Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJKAJU I FAKULTETI

Sindikati otkrili gdje se štrajka sljedeća dva dana

Sanja Šprem i Branimir Mihalinec
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
29.10.2019.
u 12:09

Najavili su da će sutra objaviti i koje će druge mjere, osim štrajka, poduzimati sljedeći mjesec

Danas u 12 sati počela je još jedna konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, na kojoj su otkrili da će se sutra štrajkati u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj.

Za početak su se osvrnuli na plaće.

– Sve informacije o bruto plaćama javno su dostupne. Ista bruto plaća '"proizvodi" različiti iznos neto plaće – kazali su sindikalci dodajući da sumnjaju u iznos plaće od 7200 kuna, a koji se spominjao po medijima jer je, kažu, u to uključen i prijevoz, koji nije plaća, nego naknada.

Ističu da po glavi zaposlenika za plaće zaposlenih u javnom sektoru manje od Hrvatske izdvajaju samo četiri zemlje u EU.

– Vratit ćemo se za stol kada dobijemo termin rješavanja naših zahtjeva – poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Kazao je i da nisu mogli ostati do kraja na sastanku na kojem je Vlada samo glumila da radi na rješavanju njihovih zahtjeva.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, u svom se govoru posebno osvrnula na "prijetnje Vlade". Kazala je da je Vlada pokušala prijetnjama poljuljati upornost djelatnika u štrajku, ali da u tome nisu uspjeli te da sindikati i dalje imaju punu podršku zaposlenika u srednjim i osnovnim školama, čemu svjedoči i odaziv na današnji štrajk.

– Svi naši članovi znaju kolika je moja plaća i plaća Sanje Šprem i nemaju problema s tim – kazao je Mihalinec. – Sada je odjednom problem i što se sastajemo u luksuznom hotelu Falkensteiner u Zadru. Zašto se o tome sada govori, a već treći put u zadnjih 10 godina smo u istom hotelu. Zašto smo u Zadru, Primoštenu i drugim gradovima na obali? Jer su izvan sezone cijene niže – dodao je. 

Zaključuju da je time među njih "bačena smrdljiva riba", a sve kako bi se skrenula pozornost javnosti s onog bitnog.

Najavili su da će sutra objaviti raspored štrajka za cijeli idući mjesec, ali i koje će druge mjere osim štrajka poduzimati.

Na konferenciji su se obratili i predstavnici Sindikata znanosti koji su najavili da će sutra u štrajku biti i fakulteti. 

VIDEO Sindikat znanosti najavio drugi dan štrajka

Komentara 70

VB
vbk
12:21 29.10.2019.

Sindikalci objavite svoje neto plaće i problem riješen.

VB
vbk
12:23 29.10.2019.

0 kuna za svaki dan proveden u štrajku !

MI
mica1111
12:29 29.10.2019.

Dal netko pita roditelje i djecu? Dal mi kao roditelji i djeca imaju neka prava.Sram ih može biti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije