Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati otkrili gdje se štrajka sljedeća dva dana

Najavili su da će sutra objaviti i koje će druge mjere, osim štrajka, poduzimati sljedeći mjesec
29. listopada 2019. u 12:09 73 komentara 11509 prikaza
Sanja Šprem i Branimir Mihalinec
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Danas u 12 sati počela je još jedna konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, na kojoj su otkrili da će se sutra štrajkati u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj.

Blaženka Divjak Štrajk u školama Vlada sve bliže odluci da ne plati štrajk, hoće li se produljiti školska godina?

Za početak su se osvrnuli na plaće.

– Sve informacije o bruto plaćama javno su dostupne. Ista bruto plaća '"proizvodi" različiti iznos neto plaće – kazali su sindikalci dodajući da sumnjaju u iznos plaće od 7200 kuna, a koji se spominjao po medijima jer je, kažu, u to uključen i prijevoz, koji nije plaća, nego naknada.

Ističu da po glavi zaposlenika za plaće zaposlenih u javnom sektoru manje od Hrvatske izdvajaju samo četiri zemlje u EU.

– Vratit ćemo se za stol kada dobijemo termin rješavanja naših zahtjeva – poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Kazao je i da nisu mogli ostati do kraja na sastanku na kojem je Vlada samo glumila da radi na rješavanju njihovih zahtjeva.

Andrej Plenković MIRANDO MRSIĆ 'Plenković bi mogao predsjedati EU sa zemljom u općem štrajku'

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, u svom se govoru posebno osvrnula na "prijetnje Vlade". Kazala je da je Vlada pokušala prijetnjama poljuljati upornost djelatnika u štrajku, ali da u tome nisu uspjeli te da sindikati i dalje imaju punu podršku zaposlenika u srednjim i osnovnim školama, čemu svjedoči i odaziv na današnji štrajk.

– Svi naši članovi znaju kolika je moja plaća i plaća Sanje Šprem i nemaju problema s tim – kazao je Mihalinec. – Sada je odjednom problem i što se sastajemo u luksuznom hotelu Falkensteiner u Zadru. Zašto se o tome sada govori, a već treći put u zadnjih 10 godina smo u istom hotelu. Zašto smo u Zadru, Primoštenu i drugim gradovima na obali? Jer su izvan sezone cijene niže – dodao je. 

Zaključuju da je time među njih "bačena smrdljiva riba", a sve kako bi se skrenula pozornost javnosti s onog bitnog.

Najavili su da će sutra objaviti raspored štrajka za cijeli idući mjesec, ali i koje će druge mjere osim štrajka poduzimati.

Na konferenciji su se obratili i predstavnici Sindikata znanosti koji su najavili da će sutra u štrajku biti i fakulteti. 

VIDEO Sindikat znanosti najavio drugi dan štrajka

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • vbk:

    Sindikalci objavite svoje neto plaće i problem riješen.

  • vbk:

    0 kuna za svaki dan proveden u štrajku !

  • cocu:

    treba to sve protjerati u irsku