Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA DOGOVORA

Sindikati odbijaju ukidanje božićnica, regresa i dara za djecu

sindikati
Igor Kralj/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
25.03.2010.
u 15:36

Osam sindikata javnih službi su istaknuli da u sustavima znanosti, zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture postoji dovoljno rezervnog prostora za uštede.

Vlada je od sindikata javnih službi i državnih službenika zatražila odustajanje od božićnica, regresa i dara za djecu za 2010. godinu što bi bila proračunska ušteda od oko 640 milijuna kuna, kazao je nakon sastanaka sa sindikalcima potpredsjendik Vlade Ivan Šuker. Istaknuo je kako je isto predloženo i za zaposlene u svim javnim poduzećima te poduzećima iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Ako sindikati prihvate ovakav prijedlog, svaki zaposleni u javnim i državnim službama na godišnjoj razini ostao bi bez 1250 kuna regresa sredinom godine, još toliko božićnice u prosincu te 400 kuna dara za djecu. Ukupno, po zaposlenom, riječ je o najmanje 2500 kuna manje u novčaniku svakog zaposlenog.

Osam sindikata javnih službi i devet sindikata državnih službenika su na sastanku takav prijedlog načelno odbili, te su istaknuli da u sustavu postoji dovoljno rezervnog prostora za uštede. O prijedlogu da se umjesto tih rezanja reže naknada za prijevoz nisu željeli niti razgovarati.

- Ravnatelji i Upravna vijeća ponašaju se kao da je to njihov novac, a ne da su to proračunska sredstva i rade stvari koje ne bi smjeli. Kada tu napravimo uštedu, a drugu smo stranu uvjerili da uštede tu ima, onda možemo razgovarati dalje - kazala je Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i nastavila:

- Mi znamo da je kriza, ali teret krize mi želimo podijeliti. Nas boli što nam kolege iz realnog sektora ostaju bez posla. Ovdje se radi i o solidarnosti. Izvolimo se svi odreći kako bi se pomoglo ljudima koji ostaju bez posla.

Slijedeći sastanak održat će se najvjerojatnije već idući tjedan.

Sastanak je, kažu sudionici, bio ozbiljan, a sindikati ističu kako su predstavnici Valde, potpredsjendik Ivan Šuker i ministar Božidar Kalmeta, saslušali sve što su imali za reći.

Sindikati državnih službenika, koji su za pregovarački stol sjeli nakon javnih službi prije sastanka su izjavljivali kako neće pristati na rezanje prava iz kolektivnog ugovora.

Potpredsjendik Šuker istaknuo je kako je trošak plaća zaposlenih u javnim i državnim službama oko 30 milijardi kuna, te da na taj iznos zaposlni dobiju još oko 3,9 milijardi raznih naknada te još nešto više od dvije milijarde kuna za regres, božićnice, dar za djecu i prijevoz.

Komentara 8

OB
-obrisani-
16:05 25.03.2010.

Ma treba početi štedjeti upravo na ovim niškoristima u Vladi i sindikatima koji se dogovaraju. Sve su to obični paraziti koji stalno sisaju krv radnom narodu.......

NO
northman
17:21 25.03.2010.

koje budale se uopće uključuju u sindikat i daju ogoromen plaće tim neradnicima. matijević već 2.puta spasava kosoricu a ana knežević nikad neće biti protiv.gldam ih s prozora , svaki dan, kako su u 16:00 već na izalznim vratima(za 10 000 kn) a ja sljakam 12 h na dan za 70% manje i višeg obrazovanja od njih. ribić, sever, sve kupljeno drustvo. jos im fali samo KUNST. fuj,gadljivo, za povraćanje.

BO
bortox
19:46 25.03.2010.

ovo je čisti terorizam na legalni način.. a teroristi nisu oni u afganistanskoj pustoši i planinama..već oni koji nose skupa i fina odijela..imaju sve moguće beneficije... pravi smrad se širi Markovim trgom i Banskim dvorima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije