Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati objavili referendumsko pitanje i kada kreće prikupljanje potpisa

- Sve je spremno, 27. travnja kreće prikupljanje potpisa - poručili su iz Inicijative '67 je previše'.
18. ožujka 2019. u 12:59 15 komentara 1751 prikaza
Sindikati objavili referendumsko pitanje
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sindikalna referendumska inicijativa "67 je previše", koja se protivi odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina, najavila je u ponedjeljak da će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja, a objavili su i referendumsko pitanje kojim se predlaže vraćanje dobi od 65 godina za odlazak u starosnu mirovinu.

umirovljenice Za dostojanstvenu starost Dvostruko veća mirovina za četiri milijuna ljudi?

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare predstavili su inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum, kojim se traži izmjena postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikati objavili referendumsko pitanje
1 / 8
Sindikati objavili referendumsko pitanje

Referendumsko pitanje uobličeno je u prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se predlaže odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu u dobi od 60 godina i s 35 godina mirovinskog staža, smanjenje penalizacije prijevremene mirovine s 0,3 na 0,2 postom, te odgađanje poravnavanja dobne granice žena i muškaraca za odlazak u mirovinu.

Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a sindikalni čelnici ističu kako bi građani bi mogli glasovanjem na referendumu izravno ukinuti mirovinsku reformu koju je progurao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, protiv koje su sindikati još na prosvjedu u listopadu najavili referendum.

Lovro Kuščević ANALIZA Hoće li se HDZ i SDP dogovoriti o povratku praga od 50 posto birača za državni referendum

"Jasno je da se u Hrvatskoj ne može raditi do 67. godina starosti, jasno je da je penalizacija u Hrvatskoj za prijevremeni odlazak u mirovinu previsoka, jasno je da se previše ubrzalo izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti. Jedno, drugo i treće ključevi su za prikupljanje potpisa", kazao je Sever. 

 

Naglasio je da se u Hrvatskoj prosječno živi kraće nego u Europskoj uniji (EU), a samo u najrazvijenijim europskim zemljama, koje su i uvodile dulji radni vijek, živi se dulje.

"Život u zdravlju poslije 65 godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosjek EU-a 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u mirovinu", istaknuo je Sever.

Ribić tvrdi da produljenje radnog vijeka u Hrvatskoj nije nikakva nužnost, već je ta odluka posljedica političkog elitizma koji vlada u Hrvatskoj.

"Za stanje u zemlji, nečuveno iseljavanje i demografsku depresiju krive su elitističke skupine, zato tražimo da se pravo odlučivanja vrati građanima", poručio je Ribić.

Novosel je rekao da su prošle godine pokušali Vladu odgovoriti od mirovinske reforme.

Video – Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

"Pokušali smo sve, s jasnim argumentima Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i ministru Paviću dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman, međutim, govorili smo gluhom i slijepom", kaže Novosel.

Sindikalni čelnici  izrazili su uvjerenje da će građani u dovoljnom broju izaći na prikupljanje potpisa i potom na referendum.

PREZADOVOLJNA ISKUSTVOM
Zavarivačica Tanja iz Srbije: Hrvati su ljubazna nacija, vratila bih se bez razmišljanja
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Sad ja moram u mirovinu sa 67 radi toga što ih je masa otišla s 40 a i manje.

 • lazarski:

  Kada će se maknuti ove parazitske bitange iz sindikatia, da se i mi drugi malo opomognemo na tuđoj grbači.

 • burza:

  Cekaj mslo 65 godina 15 staza gdje je bio onda od 25 do 50 radio na crno ne uplscivao mirovinsko i onda kuknjava da je penzija mala