Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANADERU ODBIJENICA

Sindikati ne daju plaće

14.11.2008.
u 17:18

Ni Nezavisni sindikati, ni Savez samostalnih sindikata Hrvatske, ni Hrvatska udruga sindikata ne prihvaćaju zamrzavanje ili ograničavanje rasta plaća u 2009. godini kao mjeru za izlazak iz krize! Plaće su ugovorene kolektivnim ugovorima ili sporazumima i jedino se socijalnim dijalogom mogu mijenjati, složile su se najveće sindikalne središnjice NHS, SSSH, te HUS odakle je stigla prva odbijenica Ivi Sanaderu.

Mesić: Hrvatska će nešto lakše od drugih prebroditi krizu

Milanović: Štednja je potrebna, ali Sanaderove su mjere 'staro guljenje'

Megalomanija trn u oku
– U obranu plaća spremni smo pozvati na javne prosvjede i industrijske akcije – poručuje Severov NHS, koji od Vlade traži cjelovite mjere za izlaz iz krize bez prebacivanja tereta na leđa radnika. I NHS i SSSH pozivaju da se preispitaju pogodnosti dužnosnika i menadžera u poduzećima, a upozorava se i na curenje državnog novca na sve strane. Inače, u javnom je sektoru SSSH najzastupljeniji u zdravstvu. NHS Kreše Severa većinski je u državnoj upravi, a Matica sindikata javnih djelatnosti u obrazovanju.

Megalomanske investicije trn su u oku sindikalcima. Želi li da njegov sindikat pristane na zamrzavanje plaća, Sanader mora odustati od gradnje Pelješkog mosta, rekao je Vilim Ribić, vođa sindikata znanosti.

– To će biti samo jedan od naših zahtjeva jer ćemo nakon konzultacija s nizom ekonomista sastaviti popis projekata i poteza od kojih Vlada mora odustati ili koje mora provesti ako želi naš pristanak na zamrzavanje plaća – prokomentirao je jučer Ribić i dodao da se radi i posebna analiza koja će pokazati je li zamrzavanje plaća dobar potez s makroekonomskog aspekta, pa će i tu analizu staviti na stol.

Sindikalne kritike polaze od toga da premijer žrtvuje jedino prava i primanja zaposlenih, kojima su i ove godine plaće realno u minusu, pa bi s njihovim daljnjim zamrzavanjem standard i realna vrijednost zarada u dvije godine pali najmanje šest do sedam posto, čak i ako bi se inflacija spustila prema četiri posto. Zamrznu li se plaće, državni će službenici izgubiti u prosjeku oko 3600, a nastavnici u školama oko 4800 kuna, dok se s druge stane traži od njih da s istim primanjima plate 960 kuna za policu dopunskog osiguranja. Plaće su dogovorene kolektivnim ugovorima i sporazumima i jedino se socijalnim dijalogom mogu mijenjati, složni su sindikati.

Ekonomisti kažu da sindikati s pravom kritiziraju kad kažu da je Vlada nekonzistenta, pa je jedina žrtva koju sa svoje strane pridonosi zabrana javnim poduzećima da im šalju i kupuju božićne darove. Konzultant Željko Perić kaže da je poziv na štednju potreban i dobrodošao, Vlada ima pravo zamrznuti plaće svima koji se financiraju iz proračuna, ali ako se i dalje budu forsirali neki luksuzni infrastrukturni projekti, Vlada će izgubiti kredibilitet i ispast će da se sve prelama preko leđa radnika.
- Ako je Vlada stvarno svjesna dubine krize, onda to svojim postupcima mora jasno i pokazati i ne bi trebala kalkulirati s odgađanjem donošenja proračuna, jer to može biti protumačeno kao kalkulatnsko ponašanje onih kojima baš i nije jasno moramo li ili ne moramo štedjeti.

Inventura projekata
Moje je čvrsto mišljenje da su, primjerice, Pelješki most i zgrada Zračne luke Zagreb prekrasne građevine koje bismo si mogli priuštiti u dobrim vremenima i to tek kada naš BDP po stanovniku dosegne razinu Singapura ili Austrije, dodaje Perić. Sindikalac Ribić kaže da će tražiti od vlade da odustane od svih projekata koji nemaju visoku isplativost, a inventuru će mu provesti ekonomisti znanstvenici iz sindikalnih redova.

Koliko će ta inventura imati smisla s obzirom da su središnjice složne u odbijanju zamrzavanja plaća, sindikati se moraju međusobno dogovoriti.


Radnici ne žele opet biti taoci

NHS predlaže Vladi RH da pozove gospodarske stručnjake, bez obzira na stranačke boje, na osnivanje tima za stvaranje cjelovitog programa izlaska iz krize. Nužne su mjere za spas radnih mjesta, poručuju hrvatski radnici koji su podnijeli teret rata i kriminalne pretvorbe te ne žele ponovno biti taoci, nemaju više povjerenja.


Prvo dokazi da će se štedjeti

– O zamrzavanju plaća može se govoriti tek nakon sustavnih mjera Vlade i poslodavaca, kad dokažu da će štedjeti prvi – kaže Ozren Matijašević, šef HUS-a. – Ne može se od radnika tražiti da se odreknu ugovorenog, a istodobno provoditi reformu s dodatnim nametima i poskupljivati energente – kaže Damir Jakuš, predsjednik URSH-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije