Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU KOMENTARI NA NOVU REFORMU ZDRAVSTVA

Sindikati: Milinović ne rješava probleme u zdravstvu, već njegovo financiranje

06.11.2008.
u 11:42

U zemlji koja ima loše socijalno stanje, puno umirovljenika i nezaposlenih reforma zdravstva koju je predložio Darko Milinović nije provediva, posebice ne na gotovo ucjenjivački način 'uzmi policu dopunskog osiguranja ili plati skupu participaciju za pretrage, odnosno doprinos na mirovinu' - komentirala je Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.
- Hrvatska je socijalna država koja u svom Ustavu određuje zdravstvenu zaštitu kao javno i civilizacijsko dobro, a ministar nam svojom reformom poručuje da će zdravstvo sada biti besplatno samo za djecu - ocjenjuje čelnica sindikata.

Ističe da Vlada mora priznati hrvatskoj javnosti da nema novca za funkcioniranje zdravstva, a ne malo ukidati, pa ponovno uvoditi participacije ili police osiguranja. Avberšek smatra i da nova predložena reforma nije usmjerena rješavanju problema sustava, već njegova financiranja.

U sindikatu kažu da nam se ovom reformom nudi anglosaksonski model zdravstvenih usluga s privatnim zdravstvom i nešto malo javnog za siromašne. Sindikat se protivi predloženom načinu financiranja zdravstvenih usluga prema kojem se, kako ocjenjuju, dvostruko plaćaju usluge - i kroz obvezni doprinos na plaću od 15 posto, i predviđenim skupim participacijama te policama dopunskog osiguranja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije